Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych przystawek, jakie pojawiają się na wielkanocnych stołach. Nic dziwnego, to pyszna przekąska szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego efektowna.
Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do misceczki i rozgniatamy je widelcem.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.
Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami, cebulą i rozgniecionymi wcześniej żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je, podajemy schłodzone.
Darmowy program – rozlicz PIT 2020
***Zobacz także