Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych przystawek, jakie pojawiają się na wielkanocnych stołach. Nic dziwnego, to pyszna przekąska szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego efektowna.

Znikają z talerza błyskawicznie
Znikają z talerza błyskawicznie123RF/PICSEL

Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do misceczki i rozgniatamy je widelcem.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.

Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami, cebulą i rozgniecionymi wcześniej żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je, podajemy schłodzone.

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas