Podlej tą miksturą pomidory. Będą jeszcze słodsze i bardziej soczyste
Sezon na pomidory w pełni. Jeśli uprawiasz je w swoim ogródku wiesz doskonale, że smak tych samodzielnie wyhodowanych jest bezdyskusyjnie najlepszy. Pomidory aby były soczyste i słodkie, poza ciepłem i nawodnieniem potrzebują także wielu składników odżywczych. Jeśli chcesz, aby twoje warzywa owocowały jeszcze obficiej, podlej te samodzielnie wykonanym, naturalnym nawozem. Wpłynie to korzystnie nie tylko na ich ilość, ale również smak.

Uprawa pomidorów - wymagania
Twoje pomidory nie są dostatecznie słodkie i soczyste? Zapewne potrzebują one więcej słońca i wody. Powodem, dla którego tak się dzieje może być również deficyt składników odżywczych. Warzywa, tak samo jak rośliny ozdobne potrzebują raz na jakiś czas zasilenia w postaci nawozu. Pomidory w szczególności należy otoczyć uwagą, ponieważ są dość kapryśnymi roślinami. Aby rozwijały się prawidłowo, należy zapewnić im przede wszystkim:
- Stanowisko, które będzie osłonięte od wiatru, a jednocześnie z dostępem do słońca przez minimum sześć godzin dziennie
- Odpowiednie podłoże - gleba pod ich uprawę musi być żyzna i dobrze przepuszczalna, wzbogacona kompostem
- Pomidory muszą mieć przestrzeń na owocowanie - nie lubią zbyt ciasnego umieszczenia na grządce
Domowy nawóz do pomidorów ze skórek po bananach
Jeśli zaczynasz swoją przygodę z uprawą pomidorów dobrze byś wiedział, że warzywa te rozwijają się jeszcze lepiej, gdy od czasu do czasu podlejesz je odżywczym nawozem. Zupełnie naturalny i bezpieczny specyfik przygotujesz samodzielnie w domu. Będziesz potrzebować do tego skórek po bananach i wody. A oto instrukcja, jak wykonać taką odżywkę.

- Skórki z przynajmniej dwóch bananów pokrój na mniejsze kawałki i umieść w słoiku
- Zalej skórki 1 litrem wody - najlepiej przefiltrowanej
- Mieszankę odstaw w ciepłe miejsce, np. na parapet, na przynajmniej dwie doby
- Po tym czasie odcedź skórki, a płyn przelej do konewki i rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1
- Tak powstałą miksturą podlewaj pomidory raz na 2-3 tygodnie
Za sprawą potasu znajdującego się w skórkach po bananach, pomidory będą słodsze i bardziej soczyste.