Jajka "Orsini"

Świetnym dodatkiem do jajek "Orsini" jest surówka przygotowana z sałaty lodowej z papryką i cebulką, polana sosem winegret.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 8 jajek,
- 2 łyżki masła,
- 5 łyżek startego, twardego żółtego sera (np. parmezanu, groyera),
- sól, pieprz,
- gałązki świeżej zieleniny.

Przygotowanie:

Jajka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Delikatnie rozbić, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem, wlać do niego pianę z białek, łyżką wyrównać powierzchnię. W pianie zrobić osiem otworów, w każdym z nich umieścić po jednym żółtku. Żółtka posolić i popieprzyć. Całość potrawy posypać warstwą startego, żółtego sera. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika. Zapiekać 10 minut. Podawać natychmiast w naczyniu, w którym się zapiekało. Posypać zieleniną. Świetnym dodatkiem do jajek "Orsini" będzie surówka przygotowana z sałaty lodowej z papryką i cebulką, polana sosem winegret.
Czas przygotowania 15 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas