Jajka po szkocku
Sycące, bogate w białko i bardzo smaczne.
Sposób przygotowania
1. Kajzerkę porwij na kawałeczki i zalej ciepłą wodą lub bulionem. Odciśnij i rozetrzyj między palcami. Cebulkę poszatkuj i zeszklij na maśle. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z cebulką. Korniszonki zetrzyj na drobnej tarce.
2. Mięso wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, kajzerką, cebulką z czosnkiem, korniszonkami, musztardą i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut.
3. Jajka obierz ze skorupek. Dokładnie wytrzyj - ważne, by niebyły wilgotne, bo mięso nie przylepi się. Każde jajko oblep dość cienko masą mięsną. Opanieruj w jajku i w bułce. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju - na rumiano z każdej strony. Możesz też każdy kotlecik włożyć do papierowej foremki na muffinki i upiec je w formie do babeczek (posmaruj je wtedy masłem).