Jajka po szkocku

Sycące, bogate w białko i bardzo smaczne.

Składniki

  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 8 małych jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 małe korniszonki
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czombru
  • 1/2 łyżeczki otartego majeranku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • qbułka tarta do panierki qolej

Sposób przygotowania

1. Kajzerkę porwij na kawałeczki i zalej ciepłą wodą lub bulionem. Odciśnij i rozetrzyj między palcami. Cebulkę poszatkuj i zeszklij na maśle. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z cebulką. Korniszonki zetrzyj na drobnej tarce. 

2. Mięso wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, kajzerką, cebulką z czosnkiem, korniszonkami, musztardą i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut. 

3. Jajka obierz ze skorupek. Dokładnie wytrzyj - ważne, by niebyły wilgotne, bo mięso nie przylepi się. Każde jajko oblep dość cienko masą mięsną. Opanieruj w jajku i w bułce. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju - na rumiano z każdej strony. Możesz też każdy kotlecik włożyć do papierowej foremki na muffinki i upiec je w formie do babeczek (posmaruj je wtedy masłem). 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje