Jajka po szkocku

Sycące, bogate w białko i bardzo smaczne.

Jajka po szkocku
Jajka po szkocku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kajzerkę porwij na kawałeczki i zalej ciepłą wodą lub bulionem. Odciśnij i rozetrzyj między palcami. Cebulkę poszatkuj i zeszklij na maśle. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z cebulką. Korniszonki zetrzyj na drobnej tarce. 

2. Mięso wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, kajzerką, cebulką z czosnkiem, korniszonkami, musztardą i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut. 

3. Jajka obierz ze skorupek. Dokładnie wytrzyj - ważne, by niebyły wilgotne, bo mięso nie przylepi się. Każde jajko oblep dość cienko masą mięsną. Opanieruj w jajku i w bułce. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju - na rumiano z każdej strony. Możesz też każdy kotlecik włożyć do papierowej foremki na muffinki i upiec je w formie do babeczek (posmaruj je wtedy masłem).

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas