Jajka z kremem z awokado
Oryginalne, bardzo dekoracyjne marmurkowe jajka.
Składniki:
●8 dużych jajek
●błękitny barwnik spożywczy
●2 dojrzałe awokado
●cytryna ●majonez
●pieprz, sól
●czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Skorupkę lekko obtłucz, ale jej nie zdejmuj. Zagotuj wodę z barwnikiem, włóż do niej na ok. minutę lub dwie jajka, aby białka się zabarwiły na niebieski marmurek. Wyjmij jajka, zdejmij skorupkę i przekrój w poprzek na pół.
2. Awokado przekrój, z obu wyjmij pestki, wydrąż miąższ.
3. Rozgnieć awokado widelcem, skrop obficie sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem.
4. Dołóż 2 łyżki majonezu, wymieszaj. Masę włóż do szprycy, nałóż na jajka (możesz zrobić to łyżeczką), ew. posyp czarnuszką.