Jajko na zdrowie

O jajku mówi się, że jest symbolem życia. I słusznie. Zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia substancji.

Nie wyrzucaj pękniętego jajka. Można je ugotować
Nie wyrzucaj pękniętego jajka. Można je ugotować 123RF/PICSEL

Choćby takie, jak  potrzebne organizmowi aminokwasy egzogenne, lipidy i witaminy. Żółtko jest doskonałym źródłem białka pokarmowego, niemal tak samo wartościowym jak to, które znajduje się w mleku matki. Zawiera witaminę D, której niedobory ma blisko 90 proc. Polaków, a jest niezbędna do budowy mocnych zębów i kości. Ponadto, żółtko skrywa witaminę A oraz te z grupy B (B2, B5 oraz B12), dostarcza też cennych minerałów, jak wapń, żelazo i fosfor.  

Ile jajek powinniśmy jeść, żeby służyły naszemu zdrowiu?

To jedno z najczęściej zadawanych pytań dotyczących codziennej diety. W ciągu tygodnia możemy zjeść 10 jajek - tak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Niemowlęciu, które ukończyło 7. miesiąc życia można zacząć podawać żółtko. Po 11. miesiącu może spróbować także białka. Jajek nie mogą spożywać dzieci uczulone na białka jaja kurzego. Jeśli tak się zdarzy, spróbujmy podać maluchom jajka przepiórcze. 

Idealne śniadanie
Idealne śniadanie 123RF/PICSEL

Pęknięte? Da się ugotować  

Nie wyrzucaj pękniętego jajka. Można je ugotować na dwa sposoby. Wystarczy przed włożeniem do wody owinąć je folią aluminiową. Drugi sposób polega na tym, że kładziemy pęknięte jajko na sitku i trzymamy przez minutę nad parą. Białko się zetnie i nie wypłynie podczas gotowania.

Dla urody

Nie masz czasu na chodzenie do kosmetyczki i dbanie o swoją urodę tak, jak przed urodzeniem dziecka? Podpowiemy ci, jak szybko zrobić odżywczą maseczkę na twarz. Potrzebujesz tylko jednego jajka.

Jajko rozbijasz i oddzielasz żółtko od białka. Następnie nakładasz na twarz białko, które ma właściwości ściągające. Po 20 minutach zmywasz je, by nałożyć rozbełtane żółtko. Kiedy mija kolejnych 20 minut, żółtko zmywasz ciepłą wodą i osuszasz twarz papierowym ręcznikiem. Po takiej kuracji twoja skóra zyska piękny koloryt i zostanie odpowiednio odżywiona.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas