Jajko w papryce
Propozycja smakowitego śniadania na ciepło. Jajka zapiekane w papryce powstają i znikają (z talerzy) w mgnieniu oka.

Składniki
- 2 papryki dowolnego koloru
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki
- sól, pieprz
- tymianek, bazylia
- szczypiorek
- dowolna zielenina do dekoracji (koperek, rukola, itp.)
2
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.2. Papryki myjemy, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne. 3. Wykładamy papryki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 min.4. Wyjmujemy podpieczone papryki, wnętrze każdej połówki oprószamy przyprawami, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę i posiekany szczypiorek, następnie do każdej z połówek wbijamy surowe jajko.5. Tak przygotowane papryki zapiekamy ok. 15-20 min., aż białka się zetną. Po wyjęciu obsypujemy je zieleniną (ew. ponownie doprawiamy).