Jajko w roli głównej

Niby takie banalne, ale na świątecznym stole to prawdziwa gwiazda. Warto się przekonać, jakie smakowite i szybkie dania możesz z nim przyrządzić.

Pieczeń z jajkiem
Pieczeń z jajkiem123RF/PICSEL

Pieczeń w boczku wędzonym

Sposób przygotowania

1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Wbij 1 jajko. Dołóż musztardę oraz sól, pieprz i zioła (do smaku). Wyrób. 

2. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki. Z mięsnej masy uformuj owalną pieczeń. Do jej środka wciśnij (jedno za drugim) jajka. 

3. Pieczeń ułóż w formie posmarowanej olejem. Obłóż plasterkami boczku, tak by zachodziły na siebie. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 45 minut.

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
Tost z jajkiem
Tost z jajkiem123RF/PICSEL

Zapiekanka na tostach

Sposób przygotowania

1. Brokuł oczyść, podziel na różyczki, gotuj 5 minut. Wyjmij, osącz. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. 

2. Tosty ułóż w 2 rzędach w formie. Ser zetrzyj, połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Brokuł i pieczarki rozłóż na tostach. Łyżką zrób 6 wgłębień. 

3. Składniki w formie polej śmietaną z serem. Piecz 10 minut w 180 st. Potem we wgłębienia wbij jajka. Piecz 10-15 minut. Posyp natką. 

Jak zrobić tosty francuskie z serem i szynką?Interia Kulinaria
Zupa z groszku
Zupa z groszku123RF/PICSEL

Groszkowa zupa z chrzanem

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków razem z chrzanem i groszkiem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Połącz ze śmietaną. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę z octem. Wbij do niej 3 jajka. Gotuj 5-6 minut, zbierając białko łyżką i formując owalny kształt. Tak samo ugotuj 3 pozostałe jajka. 

2. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z masłem. Posmaruj tym kromki bułki z obu stron. Zrumień na rozgrzanej patelni, pokrusz. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami i jajkami w koszulkach.

Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas