Reklama

Reklama

Jajko w roli głównej

Niby takie banalne, ale na świątecznym stole to prawdziwa gwiazda. Warto się przekonać, jakie smakowite i szybkie dania możesz z nim przyrządzić.

Pieczeń w boczku wędzonym

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • ok. 2/3 szkl. mleka do namoczenia bułki
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 8 jajek
  • 10-12 plasterków wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do posmarowania pieczeni i formy

Sposób przygotowania

1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Wbij 1 jajko. Dołóż musztardę oraz sól, pieprz i zioła (do smaku). Wyrób. 

2. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki. Z mięsnej masy uformuj owalną pieczeń. Do jej środka wciśnij (jedno za drugim) jajka. 

3. Pieczeń ułóż w formie posmarowanej olejem. Obłóż plasterkami boczku, tak by zachodziły na siebie. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 45 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje