Jajko w roli głównej
Niby takie banalne, ale na świątecznym stole to prawdziwa gwiazda. Warto się przekonać, jakie smakowite i szybkie dania możesz z nim przyrządzić.
Pieczeń w boczku wędzonym
Sposób przygotowania
1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Wbij 1 jajko. Dołóż musztardę oraz sól, pieprz i zioła (do smaku). Wyrób.
2. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki. Z mięsnej masy uformuj owalną pieczeń. Do jej środka wciśnij (jedno za drugim) jajka.
3. Pieczeń ułóż w formie posmarowanej olejem. Obłóż plasterkami boczku, tak by zachodziły na siebie. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 45 minut.
Zapiekanka na tostach
Sposób przygotowania
1. Brokuł oczyść, podziel na różyczki, gotuj 5 minut. Wyjmij, osącz. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
2. Tosty ułóż w 2 rzędach w formie. Ser zetrzyj, połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Brokuł i pieczarki rozłóż na tostach. Łyżką zrób 6 wgłębień.
3. Składniki w formie polej śmietaną z serem. Piecz 10 minut w 180 st. Potem we wgłębienia wbij jajka. Piecz 10-15 minut. Posyp natką.
Groszkowa zupa z chrzanem
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków razem z chrzanem i groszkiem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Połącz ze śmietaną. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę z octem. Wbij do niej 3 jajka. Gotuj 5-6 minut, zbierając białko łyżką i formując owalny kształt. Tak samo ugotuj 3 pozostałe jajka.
2. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z masłem. Posmaruj tym kromki bułki z obu stron. Zrumień na rozgrzanej patelni, pokrusz. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami i jajkami w koszulkach.