Jajko w roli głównej
Niby takie banalne, ale na świątecznym stole to prawdziwa gwiazda. Warto się przekonać, jakie smakowite i szybkie dania możesz z nim przyrządzić.

Pieczeń w boczku wędzonym
Składniki
- 80 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa bułeczka
- ok. 2/3 szkl. mleka do namoczenia bułki
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka musztardy
- 8 jajek
- 10-12 plasterków wędzonego boczku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do posmarowania pieczeni i formy
Sposób przygotowania
1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Wbij 1 jajko. Dołóż musztardę oraz sól, pieprz i zioła (do smaku). Wyrób. 2. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki. Z mięsnej masy uformuj owalną pieczeń. Do jej środka wciśnij (jedno za drugim) jajka. 3. Pieczeń ułóż w formie posmarowanej olejem. Obłóż plasterkami boczku, tak by zachodziły na siebie. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 45 minut.

Zapiekanka na tostach
Składniki
- 6 tostów
- 6 jajek
- 1 brokuł
- 8 pieczarek
- 2/3 szkl. śmietany kremówki
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, natka
Sposób przygotowania
1. Brokuł oczyść, podziel na różyczki, gotuj 5 minut. Wyjmij, osącz. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. 2. Tosty ułóż w 2 rzędach w formie. Ser zetrzyj, połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Brokuł i pieczarki rozłóż na tostach. Łyżką zrób 6 wgłębień. 3. Składniki w formie polej śmietaną z serem. Piecz 10 minut w 180 st. Potem we wgłębienia wbij jajka. Piecz 10-15 minut. Posyp natką.

Groszkowa zupa z chrzanem
Składniki
- 40 dag mrożonego zielonego groszku
- 8 szkl. bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 12 kromek bagietki
- 4 łyżki masła
- 6 jajek
- 3-4 łyżki octu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków razem z chrzanem i groszkiem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Połącz ze śmietaną. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę z octem. Wbij do niej 3 jajka. Gotuj 5-6 minut, zbierając białko łyżką i formując owalny kształt. Tak samo ugotuj 3 pozostałe jajka. 2. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z masłem. Posmaruj tym kromki bułki z obu stron. Zrumień na rozgrzanej patelni, pokrusz. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami i jajkami w koszulkach.