Jak gotować brązowy ryż?

W ostatnim czasie brązowy ryż zaczął wypierać z naszej kuchni ryż biały. Dlaczego tak się dzieje? Uważa się, że brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają na włączenie tego produktu do swojej diety, ale gotowanie brązowego ryżu różni się nieco od gotowania jego białego odpowiednika. Warto zapoznać się z trzema metodami, jakie proponujemy, aby wzbogacić swoje codzienne menu.

article cover
© Photogenica

Metoda1: W rondlu

Do gotowania brązowego ryżu wybieramy rondel z dopasowaną przykrywką. Duże naczynie pozwoli na bardziej równomierne rozprowadzenie ciepła. Dzięki temu ryż będzie miał lepszą konsystencję. Przed wrzuceniem ryżu do rondelka warto określić ilość, jaką powinniśmy dodać do wody. Jedna szklanka surowego ryżu da nam 3 szklanki ryżu po ugotowaniu. Po odmierzeniu odpowiedniej ilości płuczemy ryż pod bieżącą wodą. Na każdą szklankę ziaren będziemy potrzebować 2,5 szklanki wody. Dla dodania smaku można lekko posolić wodę lub użyć do gotowania bulionu warzywnego czy rosołu. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy do gotowania na małym ogniu. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy ryż do momentu, aż wchłonie wodę. Zwykle zajmuje to około 30 minut i po tym czasie warto sprawdzić, czy ryż jest już miękki. Gotowanie brązowego ryżu trwa od 40 do 50 minut, w zależności od rodzaju kuchenki, na której go gotujemy. Kiedy ryż jest już wystarczająco miękki, wyłączamy palnik i odstawiamy go na 5 minut do ostudzenia. Ryż jest gotowy do podania.

Metoda 2: W szybkowarze

Jeśli chcemy ugotować ryż w szybkowarze, przygotowujemy odpowiednią ilość ryżu i płuczemy go pod bieżącą wodą. Odcedzamy ziarna i wsypujemy je do naczynia w szybkowarze. Dodajemy 2,5 do 3 szklanek wody, w zależności od ilości ryżu, jaką chcemy ugotować. Warto przyprawić go połową łyżeczki soli. Upewniamy się, czy pokrywa jest bezpiecznie zamknięta i włączamy szybkowar. Ryż powinien gotować się w nim 45 minut. Szybkowar wyłączy się automatycznie i włączy tryb podgrzewania. Przed podaniem ryżu mieszamy go lekko widelcem.

Metoda 3: W kuchence mikrofalowej

© Photogenica

Bierzemy naczynie, które pomieści około 3 litry wody. Odmierzamy 1 szklankę brązowego ryżu i dokładnie go płuczemy. Do wody wrzucamy ryż, 1 łyżkę soli i dolewamy oliwę z oliwek. Można też dodać kostkę bulionową. Wkładamy naczynie do kuchenki i mieszamy ryż. Pozostawiamy go w środku bez przykrycia i nastawiamy tryb “high” na 10 minut. Wyjmujemy naczynie, przykrywamy (nie mieszamy) i gotujemy przez kolejne 30 minut przy użyciu 50% mocy. Po ugotowaniu pozostawiamy ryż w kuchence na co najmniej 10 kolejnych minut. Delikatnie wyjmujemy naczynie z mikrofalówki i mieszamy go widelcem. Ryż jest gotowy do podania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas