Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Poznaj sekrety kiszenia ogórków
Poznaj sekrety kiszenia ogórków123RF/PICSEL

Jak kupować ogórki do kiszenia?

Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposóbInteria KulinariaInteria Kulinaria

Zobacz również:

    Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

    • Po pierwsze: Nie zwlekaj z kiszeniem, gdy zrobisz już zakupy. Głównym składnikiem ogórków jest woda, a im dłużej leżą na kuchennym blacie, tym więcej jej tracą, a miąższ przestaje być elastyczny.
    • Po drugie: Ogórki dokładnie wyczyść - przyda się do tego mała szczoteczka. Następnie zafunduj im kąpiel z lodowatej wodzie. Powinna potrwać przynajmniej godzinę. Ten prosty zabieg to sprawdzony patent na jędrne i chrupiące ogórki kiszone.
    • Po trzecie: Ogórki w słoiku układaj ciasno. Wykorzystasz przestrzeń naczynia efektywnie, a do tego każda sztuka nasiąknie przyprawami równomiernie i zmniejszysz ryzyko pustych w środku ogórków.
    Domowe ogórki kiszone będą robić furorę podczas przyjęć
    Domowe ogórki kiszone będą robić furorę podczas przyjęć123RF/PICSEL

    Przechowywanie ogórków na zimę ma znaczenie!