Ile trzeba dodać soli do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne są polecane osobom które się odchudzają, ponieważ mają mało kalorii
Ogórki małosolne są polecane osobom które się odchudzają, ponieważ mają mało kalorii123RF/PICSEL

Ogórki małosolne właściwości

Ile soli do ogórków małosolnych?

Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku
Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku123RF/PICSEL
Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv

Przepis na ogórki małosolne

  • korzeń chrzanu,
  • kilka gałązek kopru,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • duży słoik na ogórki małosolne,
  • litr wody,
  • łyżka soli,
  • kilogram ogórków.
  1. Na początku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystygnięcia. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i odetnij ogonki.
  2. Na dnie słoików ułóż gałązki kopru i kilka kawałków chrzanu, a także trzy ząbki czosnku.
  3. Ogórki umieść pionowo w naczyniu, tak żeby nie były zbyt ściśnięte.
  4. Na koniec dodaj resztki składników i zalej wcześniej przygotowaną zalewą.
  5.  Na wierzch naczynia połóż zakrętkę, ale nie dokręcaj jej do końca, gdyż ogórki małosolne powinny mieć mały dostęp powietrza. Słoik pozostaw w ciemnym miejscu: po około tygodniu będą gotowe do spożycia.