Jak mrozić jedzenie i jakich błędów przy tym unikać?
Mrożenie jedzenia to jeden z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie terminu przydatności do spożycia konkretnej żywności. Dzięki temu nie musimy codziennie przygotowywać posiłków ze świeżych produktów, za to w każdej chwili możemy wyjąć z zamrażarki artykuły, których chcemy użyć. Niestety, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że zasady mrożenia muszą być dostosowane do różnego rodzaju żywności. Często popełniamy błędy, które sprawiają, że produkty po rozmrożeniu psują się i nie nadają się do spożycia. Sprawdźmy, jak tego uniknąć i jak odpowiednio zamrozić jedzenie.
Podstawowe zasady mrożenia
Każdy artykuł spożywczy powinien być mrożony we właściwy dla niego sposób, lecz istnieją ogólne zasady mrożenia, których zawsze należy przestrzegać. W przeciwnym wypadku jedzenie może nie nadawać się do konsumpcji po jego rozmrożeniu. Przede wszystkim mrozimy świeże produkty, nie powtarzamy tego zabiegu z rozmrożoną żywnością. Po odmarznięciu obecne w jedzeniu drobnoustroje rozmnażają się, więc po kilkukrotnym zamrażaniu i rozmrażaniu rozwinie się ich zbyt dużo i zaburzą naszą florę bakteryjną. Nie wkładajmy też do chłodziarki gorących dań, ponieważ mogą one rozmrozić inne przechowywane w niej artykuły, a przy tym podnieść temperaturę sprzętu i w efekcie go zepsuć. Przy okazji pamiętajmy, że najlepiej utrzymywać w zamrażarce temperaturę minus 18 stopni Celsjusza.
Kolejną zasadą mrożenia jest szczelne pakowanie żywności. Tlen obecny w pojemnikach lub woreczkach z mrożonym pożywieniem wysusza je i zmienia jego kolor. Chowajmy więc jedzenie do woreczków próżniowych, które pomagają w całkowitym usunięciu powietrza z opakowania. Oprócz tego musimy wiedzieć, że mrożenie pokarmu nie zapewnia mu nieskończonej trwałości i możemy go przechowywać tylko w odpowiednim dla niego czasie. Każdy rodzaj zamrożonej żywności ma inny czas przydatności do spożycia, dlatego warto podpisywać woreczki lub pojemniki z konkretnymi produktami i umieszczać na nich datę ważności.
Mięso i ryby
Mięso jest produktem, które bardzo szybko się psuje i musimy je zamrozić jak najszybciej. Najlepiej w tym celu ustawić wcześniej w zamrażarce temperaturę sięgającą minus 24 st. Celsjusza lub włączyć funkcję szybkiego mrożenia. Mięso możemy pakować w folię lub torebki na mrożonki – w większych kawałkach lub pokrojone w plastry. Kotlety nie będą się sklejać, gdy przełożymy je pergaminem lub papierem do pieczenia. Najdłużej można przetrzymywać w zamrażalniku wołowinę, bo aż 12 miesięcy. Wieprzowinę przechowujemy do 8 miesięcy, a drób maksymalnie przez pół roku. Cielęcina ma tylko 4-miesięczny czas przydatności, natomiast mięso mielone 3-miesięczny. W podobny sposób mrozimy również ryby, lecz musimy je najpierw oczyścić z łusek i wypatroszyć. Tłuste ryby przechowuje się w chłodni jedynie do 4 miesięcy, natomiast te chude mogą mrozić się przez 8 miesięcy.
Dania gotowe
Schłodzone lub mrożone gotowe dania ze sklepu należy zamrozić w dniu zakupu, natomiast przyrządzone w domu muszą najpierw ostygnąć i dopiero można je włożyć do chłodziarki. W przypadku płynnych posiłków musimy zostawić trochę miejsca w opakowaniu, gdyż takie danie podczas mrożenia zwiększa swoją objętość i może rozlać się po zamrażarce. Pamiętajmy, że gotowe mięso wysycha i twardnieje przy zamarzaniu, więc pokrójmy je w grubsze plastry i mroźmy je razem z sosem. Lepiej nie zamrażać dań z dodatkiem ryżu, makaronu i ziemniaków, ponieważ te składniki rozmiękają podczas rozmrażania.
Warzywa i owoce
W przypadku owoców i warzyw ważne jest ich jak najszybsze zamrożenie. Gdy ten proces jest wolny, kryształki lodu uszkadzają tkanki warzyw i owoców, co powoduje wydzielanie się soku podczas rozmrażania. Ten rodzaj żywności przed mrożeniem myjemy i osuszamy. Układamy na tackach pojedyncze sztuki lub plasterki i schładzamy przez godzinę. Następnie przesypujemy do torebek foliowych. Dzięki wcześniejszemu zmrożeniu nie będziemy musieli użyć naraz całego opakowania, lecz wyjąć taką ilość, jakiej potrzebujemy. Owoce i warzywa możemy przechowywać przez 12 miesięcy.
Inne produkty
Mrozić można także chleb, ale żeby nie stracił on walorów smakowych, wkładamy do zamrażarki jak najbardziej świeży. Należy wyjąć go z oryginalnego opakowania i włożyć do dwóch foliowych torebek, wyciskając z nich powietrze i związując mocno. Pieczywo można przechowywać do 12 miesięcy.
Nie należy zamrażać produktów delikatnych i zawierających dużo wody. Należą do nich produkty mleczne (jogurty i śmietana), jajka surowe i gotowane oraz niektóre warzywa i owoce: pomidory, ogórki, arbuzy czy melony. Te produkty tracą po rozmrożeniu konsystencję, jędrność i smak.