Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?

Mawia się, że dobrego kucharza można poznać po nożach i nie chodzi tu jedynie o ich rodzaje, ale także ostrość. Tępy nóż to jedno z największych uniedogodnień, jakie można napotkać podczas przygotowania posiłków. Gdy mamy pod ręką ostrzałkę, takiej sytuacji można łatwo zaradzić. Jednak jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Jest na to kilka prostych sposobów.

Ostrzenie noży domowymi sposobami
Ostrzenie noży domowymi sposobami123RF/PICSEL

Sposób pierwszy: Kubek lub talerz

Omawiając domowe sposoby ostrzenia noży nie można zapomnieć o kubku. Wystarczy ceramiczne naczynie odwrócić do góry dnem i wykonywać takie ruchy nożem, jak podczas ostrzenia o osełkę. Ostrze noża powinno być ułożone poziomo i lekko nachylonego w stosunku do powierzchni kubka. Ruch należy powtarzać aż nóż będzie ostry.  W podobny sposób można użyć także odwróconego talerza.

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?Interia DIY

Sposób drugi: Folia aluminiowa

Folia aluminiowa pozwoli naostrzyć noże
Folia aluminiowa pozwoli naostrzyć noże123RF/PICSEL

Jak ostrzyć noże? Pomocna może okazać się folia aluminiowa. Wystarczy owinąć ostrze noża gładką folią aluminiową, a następnie ciąć nożem kilkakrotnie po desce do krojenia lub innym materiale. Gdy nóż będzie naostrzony, przetnie folię.

Sposób trzeci: Pilnik do paznokci

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Można do tego celu wykorzystać pilnik do paznokci. Wystarczy przyłożyć ostrze do pilnika i wykonywać ruchy podobne do ostrzenia noża na ostrzałce z tą różnicą, że ostrze należy wyłącznie oddalać od siebie. Ostrzenie na pilniku to kolejny domowy sposób na tępe noże.

Sposób czwarty: Kamień lub krawężnik

Naostrzyć noże w terenie można z pomocą kamieni
Naostrzyć noże w terenie można z pomocą kamieni123RF/PICSEL

Niekiedy zdarza się, że musimy naostrzyć scyzoryk, kozik lub nóż będąc w terenie. Wówczas do tego celu można wykorzystać krawężnik czy znaleziony w drodze kamień. W tym przypadku należy wykonywać takie same ruchy jak podczas ostrzenia o osełkę czy kubek. Po skończonej pracy trzeba pamiętać o umyciu noża zimną wodą.

Rada: Noży nigdy nie należy wkładać i myć w gorącej wodzie, wysoka temperatura sprawia, że tępieją. 

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas