Jak nie płakać podczas krojenia cebuli?

Cebula to jedno z najtańszych i najczęściej jedzonych warzyw. Jednocześnie jest jednak warzywem niewdzięcznym. Nietrudno domyślić się, dlaczego. Podczas jej krojenia wielu z nas wylało już sporo łez. Warto jednak wiedzieć, że istnieją sprawdzone triki, dzięki którym nie będziemy płakać podczas krojenia cebuli. Są naprawdę skuteczne!

article cover
©123RF/PICSEL

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

©123RF/PICSEL

Zapewne wielu z nas zastanawiało się nieraz: dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli. Otóż, odpowiedzialny jest za to kwas siarkowy, który wydziela się, gdy cebula zostaje przekrojona. Mowa konkretnie o związku chemicznym zwanym S-tlenkiem tiopropanalu, który powstaje z aminokwasów zawierających siarkę. Kiedy wraz z powietrzem przedostanie się on do naszych oczu i rozpuści w płynie łzowym, wytworzony zostanie kwas siarkowy. Substancja ta jest drażniąca, więc nasz organizm będzie próbował ją rozcieńczyć, produkując coraz więcej łez. By zmniejszyć działanie S-tlenku tiopropanalu należy usunąć z okolicy twarzy jak najwięcej tej substancji. Oto metody, które mogą nam w tym pomóc.

Zapałka w ustach

©123RF/PICSEL

Jedną z często stosowanych metod jest trzymanie w ustach zapałki podczas krojenia cebuli. Tę metodę znały jeszcze nasze babcie. Pamiętajmy jednak, że siarka z zapałki powinna wystawać na zewnątrz.

Cytryna w ustach

Również cytryna może zahamować przykre działanie soku z cebuli, a konkretnie trzymanie połówki cytryny w ustach podczas krojenia cebuli. Kwas cytrynowy wykazuje właściwości neutralizujące działanie S-tlenku tiopropanalu, a w konsekwencji hamuje wydzielanie łez.

Krojenie cebuli w goglach

Tę metodę szczególnie polecają internauci. Gogle chronią nasze oczy przed działaniem drażniącej substancji.

Krojenie cebuli bardzo ostrym nożem

©123RF/PICSEL

By uniknąć nadmiernej produkcji łez, cebulę warto kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki temu warzywo zostaje przecięte bez miażdżenia włókien. W efekcie ilość S-tlenku tiopropanalu podczas krojenia jest mniejsza.

Przelanie cebuli wrzątkiem lub umieszczenie na kilka minut w wodzie

Woda sprawia, że drażniąca substancja ulega neutralizacji. Podczas krojenia jej działanie będzie zdecydowanie słabsze. Co kilka minut można również namaczać nóż w wodzie.

Umieszczenie cebuli w niskiej temperaturze

Podobne działanie jak woda, ma niska temperatura, dlatego przed krojeniem cebuli (ale po jej obraniu) należy włożyć warzywo na kilkanaście minut do lodówki lub na kilka minut do zamrażarki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas