Reklama

Reklama

Jak poprawić smak kawy?

Jesteśmy narodem kawoszy. Przed laty rozsmakowaliśmy się w herbacie, ale teraz to kawa urosła do rangi naszego ulubionego napoju bezalkoholowego, przynajmniej według statystyk. Czy jednak wiemy, jak podkręcić smak małej czarnej?

Zdaniem koneserów, mieloną kawę, która okazała się za słaba, może uratować dodatek łyżeczki kawy rozpuszczalnej. 

Z kolei, w odwrotnej sytuacji, gdy kawa wydaje się za mocna, złagodzi ją dodatek kakao. Szczypta kakao sprawi też, że smak kawy stanie się bardziej wykwintny.

Jeśli kawa wydaje się nam zbyt gorzka, a nie chcemy jej dosładzać, warto dodać do niej... szczyptę soli. Zawarte w tej przyprawie jony sodu skutecznie wyeliminują posmak kawowej goryczki.

Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody. Najłatwiej to osiągnąć przy pomocy kuchennej wagi elektronicznej.

Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.

Reklama

A jeżeli będziemy chcieli pozbyć się zapachu czosnku lub cebuli z ust, powinniśmy rozgryźć kilka ziarenek palonej kawy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje