Jak prawidłowo rozmrozić mięso?

Mrożenie żywności to doskonały sposób na przedłużenie trwałości produktów spożywczych, bez obaw o nasze zdrowie oraz utratę cennych wartości odżywczych. Jedyną trudnością może być jego rozmrażanie. Dobór odpowiedniej metody wbrew pozorom jest kluczowy, ponieważ wtedy przygotowany z mięsa posiłek nie zmienia swojego smaku. Zatem, jak prawidłowo rozmrażać mięso? Jakich najczęstszych błędów unikać? Sprawdźmy!

Chcesz mieć dobrze rozmrożone mięso? Musisz zastosować odpowiednią metodę
Chcesz mieć dobrze rozmrożone mięso? Musisz zastosować odpowiednią metodę123RF/PICSEL

Rozmrażanie mięsa w wodzie

Rozmrażanie mięsa w wodzie jest najlepszym sposobem na jego przygotowanie. Poza tym jest najszybszym patentem na to, aby uzyskać gotowy kawałek, który posłuży do wykonania obiadowego dania. Aby rozmrażanie mięsa w wodzie było bezpieczne, warto wcześniej włożyć je do szczelnego woreczka - najlepiej strunowego. Kluczowa jest również woda, w której nasza sztuka mięsa będzie się rozmrażała - musi być ona zimna, a nie - jak myśli większość z nas - ciepła. Wyższa temperatura sprzyja namnażaniu bakterii, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jak długo trwa rozmrażanie mięsa w wodzie? Wszystko zależy od wielkości zamrożonego kawałka, ale trzeba się spodziewać, że po musi upłynąć od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Uwaga: jeśli chcemy cały proces przyspieszyć, wodę należy wymieniać co około pół godziny.

Rozmrażanie mięsa w lodówce

Choć może wydawać się to dla niektórych dziwne, to najlepszą metodą na rozmrożenie mięsa, jest pozostawienie go w lodówce. Zamrożony kawałek najlepiej wyłożyć na talerzyk albo tackę i umieścić na najniższej półce w lodówce, ponieważ tam jest najniższa temperatura (to zmniejszy ryzyko namnażania się bakterii). Niestety, ta metoda nie jest dla niecierpliwych - mięso będzie gotowe dopiero po kilku godzinach. Dlatego chcąc z niej skorzystać, kawałek należy umieścić w lodówce wieczorem poprzedzającym dzień przygotowywania posiłku. Jednak czekanie się opłaca - w efekcie otrzymamy równomiernie rozmrożone mięso bez utraty cennych wartości odżywczych.

Uważaj na mikrofalówkę

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce ma swoje zalety oraz wady
Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce ma swoje zalety oraz wady123RF/PICSEL

Ci, którym zależy na czasie, zamrożone mięso wkładają do mikrofalówki. Aby otrzymać gotowe mięso, należy mieć urządzenie z funkcją rozmrażania (defrost). Choć metoda ta jest najszybsza - wystarczy tylko kilka minut - daleko jej do ideału. Dlaczego? Potraktowane mięso w ten sposób rozmraża się nierównomiernie: środek często nadal pozostaje twardy jak skała, natomiast jego wierzch się przypala, co wpływa na finalny efekt produktu i smak całego przygotowywanego dania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas