Jak przygotować miękkie i rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe?

Triki, dzięki którym przygotujemy soczyste polędwiczki wieprzowe
Triki, dzięki którym przygotujemy soczyste polędwiczki wieprzowe123RF/PICSEL

Soczyste polędwiczki z patelni - kluczowe smażenie

Jak długo piec polędwiczki wieprzowe?

Odpowiednie duszenie mięsa

Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - przepis

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym?
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym?123RF/PICSEL
  • 13-15 suszonych śliwek - pozbawionych pestek
  • 4 łyżki brandy
  • 3 łyżki wody
  • 220 g polędwiczki wieprzowej
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 60 ml śmietany kremówki 30%
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  1. Do średniej wielkości rondelka wrzucamy śliwki, dodajemy wodę oraz brandy. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu przez ok. 7-8 minut. Po tym czasie owoce powinny zmięknąć.
  2. Mięso kroimy na ok. 2 cm kawałki, oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło z olejem.
  3. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Do przysmażonego mięsa wlewamy śliwki wraz z powstałym syrop i całość podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.
  6. Gotowe danie podajemy na ciepło z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub makaronem, np. tagliatelle. Smacznego!
Przepis na sos grzybowy do mięsInteria KulinariaInteria Kulinaria