Jak przygotować miękkie i rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe?

Triki, dzięki którym przygotujemy soczyste polędwiczki wieprzowe
Triki, dzięki którym przygotujemy soczyste polędwiczki wieprzowe123RF/PICSEL

Soczyste polędwiczki z patelni - kluczowe smażenie

Zobacz również:

    Jak długo piec polędwiczki wieprzowe?

    Odpowiednie duszenie mięsa

    Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - przepis

    Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym?
    Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym?123RF/PICSEL
    • 13-15 suszonych śliwek - pozbawionych pestek
    • 4 łyżki brandy
    • 3 łyżki wody
    • 220 g polędwiczki wieprzowej
    • 3-4 łyżki masła
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 60 ml śmietany kremówki 30%
    • posiekany koperek lub natka pietruszki
    1. Do średniej wielkości rondelka wrzucamy śliwki, dodajemy wodę oraz brandy. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu przez ok. 7-8 minut. Po tym czasie owoce powinny zmięknąć.
    2. Mięso kroimy na ok. 2 cm kawałki, oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło z olejem.
    3. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
    4. Do przysmażonego mięsa wlewamy śliwki wraz z powstałym syrop i całość podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
    5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.
    6. Gotowe danie podajemy na ciepło z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub makaronem, np. tagliatelle. Smacznego!
    Przepis na sos grzybowy do mięsInteria KulinariaInteria Kulinaria