Zupa pieczarkowa jak u babci. Triki, które sprawią, że będzie smakowała wybornie

Przepis na wyborną zupę pieczarkową
Przepis na wyborną zupę pieczarkową123RF/PICSEL
  • Pieczarki zawierają w sobie sporo białka. Z tego względu stanowią doskonałą alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa.
  • Okazuje się, że te niepozorne grzyby są prawdziwą bombą witaminową. Jako nośnik licznych wartość odżywczych wyprzedzają nawet jajka oraz pomidory.
  • Regularne spożywanie pieczarek usprawnia pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Właściwości pieczarek

Zobacz również:

    Domowa zupa pieczarkowa - przepis

    Podsmażone na maśle pieczarki to idealna baza do aromatycznej zupy
    Podsmażone na maśle pieczarki to idealna baza do aromatycznej zupy123RF/PICSEL
    • 600 g pieczarek
    • 70 ml śmietany 18%
    • 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
    • ¼ selera korzeniowego
    • 4 duże ziemniaki
    • 1 średnia cebula
    • 1 mała marchewka
    • 1 korzeń pietruszki
    • 3 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka masła
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    1. Pieczarki umyj, oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Tak przygotowane podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Kiedy ładnie się zrumienią, przełóż do osobnej miseczki.
    2. Umyte i obrane marchew, pietruszkę oraz selera pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj, a obrane ziemniaki krój nożem w grubszą kostkę.
    3. Do garnka o grubym dnie wrzuć kawałek masła i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj do środka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa.
    4. Całość zalej bulionem lub wodą. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie dorzuć usmażone pieczarki. Podgrzewaj zupę jeszcze przez 15 minut.
    5. Do niewielkiego naczynia odlej 2 chochelki bulionu, wymieszaj ze śmietaną i ponownie dodaj do garnka. W ten sposób unikniesz zwarzenia się nabiału. Doprowadź zupę pieczarkową do wrzenia.
    6. Gotowe danie podawaj na ciepło z koperkiem, natką pietruszki, ulubionym pieczywem lub makaronem. Smacznego!

    Wskazówki, które poprawią smak zupy pieczarkowej

    • Smak tkwi w skoncentrowanym wywarze
    • Nie żałuj ziół
    • Moc masła i pieczarek
    • Hartowanie śmietany
    • Odpowiedni moment na zabielanie zupy

    Ile może stać zupa w słoiku?

    Jak przedłużyć świeżość zupy pieczarkowej?
    Jak przedłużyć świeżość zupy pieczarkowej?123RF/PICSEL
    Przepis na szybki filet w pieczarkachInteria Kulinaria