Jak przygotować pizzę bez drożdży?

Chyba trudno znaleźć kogoś, kto za pizzą nie przepada! Cienki placuszek rodem z kuchni włoskiej, wypieczony z dodatkami to nie tylko szybki pomysł na zapełnienie pustego brzucha, ale sposób na zaserwowanie posiłku niejadkom. Pizzę najlepiej przygotować samemu, ponieważ wtedy nie tylko smakuje lepiej, ale mamy pewność co do jej jakości. Niestety, jej przygotowanie do szybkich nie należy, ponieważ trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli w brzuchu donośnie burczy, a nie mamy czasu na jej przygotowanie, warto spróbować pizzy bez drożdży! Jej przygotowanie pójdzie jak z płatka.

Domowa pizza bez drożdży? Smakuje wybornie!
Domowa pizza bez drożdży? Smakuje wybornie!123RF/PICSEL

Dlaczego pizza jest tak popularna?

Dlaczego pizza jest taka popularna? Przede wszystkim za swój smak, prostotę oraz mnóstwo dodatków, które sprawiają, że danie znajduje się na wyżynach kulinarnych i od dawna jest znana poza granicami Włoch. Jednak mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego potrafią walczyć o swoją kulturę, dlatego tradycyjna pizza neapolitańska znalazła się w zaszczytnym gronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Prawdziwy produkt jest przygotowywany według ściśle przestrzeganej procedury, co jest gwarantem jej jakości. 

Choć pizza jest wypiekana na podstawie niezliczonych receptur oraz serwowana z wieloma dodatkami, to jednak jej stworzenie może stanowić problem dla niejednego adepta kuchni włoskiej. Wszystko ze względy na użycie drożdży, co sprawia, że placek nie wyrasta tak, jakbyśmy chcieli, a proces tworzenia pizzy się wydłuża. Alternatywą jest zrobienie pizzy bez drożdży: nie trzeba czekać na żmudny proces wyrastania, a jej przygotowanie nie zajmie dłużej niż kilka minut.

Lahmacun, czyli pizza po tureckuInteria Kulinaria

Przepis na pizzę bez drożdży

Pizza bez drożdży to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie czas i nie zawsze wychodzi im przygotowywanie wyszukanych rarytasów. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników oraz odrobina chęci. W kilka minut wychodzi ciasto, które można od razu umieścić w piekarniku. Oczywiście, z ulubionymi dodatkami. Jakich składników potrzebujemy?

Trzy szklanki mąki
Szklanka ciepłej wody
Trzy łyżeczki proszku do pieczenia
Dwie łyżki oliwy
Szczypta soli


Ulubione dodatki

Pizza bez drożdży: Sposób wykonania

Ciasto na pizzę bez drożdży wyrabia się tylko kilka minut
Ciasto na pizzę bez drożdży wyrabia się tylko kilka minut123RF/PICSEL

W dużej misce należy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz sól. Do sypkich składników dodać oliwę i zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie wystarczy dolewać stopniowo wodę, aby wszystko się na bieżąco połączyło. Ciasto należy przez chwilę mieszać ręką, później wystarczy przełożyć je na stolnicę, rozwałkować do pożądanych rozmiarów, nanieść dodatki i włożyć do piekarnika.

Pieczenie przez ok. kwadrans w 200 stopniach sprawi, że szybko otrzymamy sycącą pizzę bez drożdży!

Pizza bez drożdży: O tym musisz pamiętać

Jak widać, pizza bez drożdży jest banalna! Ale można trochę doprecyzować przepis. W jaki sposób? Pizza bez drożdży wyjdzie z każdej mąki pszennej, ale lepiej jest użyć typu i jak najniższym numerze (idealna będzie 0). 

Nie trzeba też nikogo przekonywać, że w pizzy zioła muszą być obowiązkowe. Ten aromatyczny dodatek najczęściej ląduje pod sam koniec pieczenia albo jest składnikiem sosów. Jeśli chcemy urozmaicić pizzę bez drożdży nic nie stoi na przeszkodzie, aby do wyrabianego ciasta dodać łyżkę np. suszonego oregano! To sprawi, że nawet niejadki zjedzą - często pomijane - końcówki pizzy!

Zobacz także:


Sernik z japońską matchą i czekoladą

Keks - jak zrobić to słynne ciasto na święta?

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas