Jak przygotować placki z dyni?
Jesień to czas, kiedy warto sięgnąć po dynię i przygotować z niej pyszne dania. Oprócz zupy czy ciasta dużą popularnością cieszą się niezwykle smaczne placki z dyni. Są bardzo proste w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Można je podawać na różne sposoby – czy to na słodko, słono czy ostro – wszystko zależy od naszych osobistych preferencji. Na pewno zasmakują każdemu, nawet najmłodszym. Jak zrobić pyszne i puszyste placuszki dyniowe? Podajemy najlepszy przepis!
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynię uważa się za królową jesiennego sezonu - i słusznie. Można z niej przygotować różne, przepyszne dania, a do tego warzywo to ma wiele wartości odżywczych i właściwości korzystnych dla zdrowia. Dynia ma jedynie 26 kcal w 100 g, a przy tym jest bogatym źródłem cennych składników. Obfituje w alfa- i beta-karoten - przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i hamują procesy starzenia się organizmu. Obniżają też poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy, udaru mózgu czy zawału.
Dynię warto również jeść ze względu na to, że może korzystnie oddziaływać na wzrok. Beta-karoten w niej zawarty przekształca się w organizmie w witaminę A, której niedobór może pogarszać widzenie po zmroku. W dyni obecne są także luteina i zeaksantyna - związki zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej, które może prowadzić do utraty wzroku. Dlaczego jeszcze warto włączyć dynię do jesiennego menu? Jej spożywanie pomaga oczyścić organizm z toksyn i pobudzić metabolizm, dzięki czemu możemy łatwiej zrzucić zbędne kilogramy i uniknąć zaparć.
Dlaczego warto włączyć do diety placki z dyni?
Nie ma już wątpliwości, że z właściwości dyni warto korzystać. Z warzywa można zrobić nie tylko pyszną zupę-krem czy puszyste ciasto. Jednym z najprostszych do zrobienia dań są rozpływające się w ustach placki dyniowe. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc z powodzeniem można je zrobić przed pracą i zabrać w pudełku, by zjeść w formie lunchu. Placuszki z dyni będą świetnym zamiennikiem tradycyjnych placków ziemniaczanych - są mniej kaloryczne, więc nie będą takim zagrożeniem dla zgrabnej sylwetki. Zatem, jak zrobić wyśmienite placki dyniowe?
Placki z dyni: Przepis
Do przygotowania placków z dyni można wykorzystać różne odmiany tego warzywa. Świetnie nadaje się do tego dynia hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowy miąższ. Jeszcze bardziej soczysta jest dynia muscat z miąższem z owocową nutą, więc warto po nią sięgnąć, gdy chcemy przygotować placki dyniowe na słodko. Dobrze też sprawdzą się takie odmiany jak dynia piżmowa czy zwyczajna.
Składniki:
- 200 g dyni
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Odrobina cukru do smaku
Przygotowanie:
Dynię należy obrać ze skóry, oczyścić z włókna i pestek. Następnie trzeba ją zetrzeć na tarce, najlepiej na drobnych oczkach. Wrzucamy startą dynię do miski i dodajemy jajka, oliwę lub roztopione masło oraz dwie łyżki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnej misce lub innym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Suchą mieszankę wsypujemy do masy dyniowej i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Rozgrzaną na palniku patelnię smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto na placki dyniowe. Smażymy je z obu stron, aż nabiorą złotego koloru i nieco urosną.
Z czym podawać placki z dyni?
Tak przygotowane placki z dyni można podawać na słodko lub w formie wytrawnej. Można je posypać cukrem pudrem, cynamonem lub polać ulubionym syropem. Świetnie komponują się również z powidłami i konfiturami, najlepiej domowej roboty. Niektórzy podają placki z dyni z sosem pomidorowym, dipami lub - tak jak placki ziemniaczane - z gulaszem.
Polecamy również:
Genialny przepis na dyniowe latte
Jak zrobić ciasto z dyni?