Jak przyprawić rybę?

Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Do najzdrowszych zalicza się tłuste gatunki morskie (łosoś, makrela, sardynki), które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, a także ważnych minerałów. Jedzenie ryb wzmacnia układ krążenia, ułatwia odchudzanie i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Jak doprawić rybę, by podkreślić jej smak i pozbyć się nieprzyjemnego aromatu? Które zioła i dodatki najlepiej komponują się z rybami?

Jak przyprawić rybę, by podkreślić jej smak?
Jak przyprawić rybę, by podkreślić jej smak? ©123RF/PICSEL

Jak pozbyć się rybiego zapachu i posmaku?

Moczenie ryb
©123RF/PICSEL

Nieprzyjemny aromat (np. intensywny zapach śledzi) często zniechęca nas do kupowania i jedzenia ryb. Z łatwością jednak się go pozbędziemy. Świeżą rybę trzeba przede wszystkim umyć pod bieżącą wodą, by pozbyć się śluzu, to on w dużej mierze odpowiada za charakterystyczną woń. Następnie ryby można obficie skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W przypadku karpi czy pstrągów świetnie sprawdza się też moczenie ich w mleku przez kilka godzin (także w lodówce) – szybko pochłania zapachy.

Najlepsze dodatki do ryb

Dodatki do ryb
©123RF/PICSEL

Przyprawiając ryby, nie można zapomnieć o składnikach, które sprawią, że mięso będzie delikatne, a jednocześnie bardziej wyraziste w smaku. Rybę warto więc obficie skropić sokiem z cytryny - najlepiej komponuje się z gatunkami tłustymi, takimi jak łosoś czy makrela. Z kolei okazy chude, np. dorsza czy pstrąga można polać odrobiną oliwy z oliwek. Do zapiekanych ryb warto też dodać rozgnieciony ząbek czosnku, który zaostrzy smak potrawy.

Najlepsze przyprawy do ryb

Przyprawy do ryb
©123RF/PICSEL

Z tłustymi rybami najlepiej komponują się przyprawy takie jak rozmaryn, trawa cytrynowa, kolendra i majeranek. Warto dodać też odrobinę ostrej papryki lub pieprzu cytrynowego, który ułatwi trawienie posiłku. W przypadku ryb duszonych i gotowanych świetnie sprawdza się też tymianek i liść laurowy. Jeśli zależy nam na bardziej delikatnych połączeniach, powinniśmy użyć świeżej lub suszonej bazylii, natki pietruszki i rozmarynu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas