Jak rozpoznać mięso dobrej jakości?

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 60 kilogramów mięsa. W tym około 40 kilogramów wieprzowiny i 20 kilogramów drobiu. Kupujemy je w różnych miejscach. Niestety coraz częściej możemy trafić na mięso nieświeże lub zakażone bakteriami lub pasożytami. Po jego spożyciu można łatwo nabawić się poważnych dolegliwości układu pokarmowego. Na co zatem zwracać uwagę, by kupować mięso dobrej jakości? Podpowiadamy.

article cover
©123RF/PICSEL

Mięso dobrej jakości - po czym go rozpoznać?

©123RF/PICSEL

Kupując surowe mięso, powinniśmy zwracać uwagę na kilka istotnych cech. Po pierwsze na jego wygląd. Dobrej jakości mięso cechuje specyficzna barwa. Wieprzowinę i wołowinę charakteryzuje kolor różowy, lecz nie do końca jednolity. Z kolei mięso drobiowe powinno być jasne, ale nie blade. Na mięsie pod żadnym pozorem nie mogą występować naloty. Świadczy to o jego nieświeżości. Nie mylmy jednak nalotów z tłuszczem. Ponadto, dobrej jakości mięso powinno mieć spójną konsystencję - po naciśnięciu palcem musi szybko wrócić do pierwotnego kształtu. Jego powierzchnia nie może być lepka czy śliska, ale sucha i matowa. Cechą, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jest również zapach. Świeże mięso pachnie neutralnie. Podczas kupowania mięsa warto przyjrzeć się mu z bliska, nawet, gdy podaje nam je sprzedawca. Jako klienci, mamy do tego pełne prawo.

Warto wiedzieć

* Najlepiej kupować mięso z kością. Jest ono zazwyczaj mniej naszpikowane chemią.

* Mięso mielone warto kupować w kawałku i mielić je samodzielnie lub poprosić o zmielenie w sklepie. W pakowanym mielonym mięsie znajdziemy często sporą zawartość skórek i chrząstek.

Co powinno odstraszać od kupna mięsa?

©123RF/PICSEL

Od kupna mięsa powinno nas odstraszyć kilka cech. Po pierwsze jest to wspomniana już barwa. Gdy kolor mięsa jest nienaturalny, wpada w brąz lub szarość, możemy być pewni, że nie warto go kupować. Takie mięso zapewne długo leżało. W przypadku wołowiny i wieprzowiny powinien odstraszać nas brązowy kolor. Z kolei w przypadku drobiu szary oraz fioletowy. Kolejna kwestia to konsystencja. Jeśli mięso daje się modelować jak plastelina, to znak, że nie jest ono dobrej jakości. Szczególny niepokój powinien budzić wyrazisty, lekko kwaskowaty zapach mięsa, który świadczy o tym, że jest ono nieświeże, a zarazem niezdatne do spożycia.

Objawy zatrucia nieświeżym mięsem

©123RF/PICSEL

Jeśli zjedliśmy nieświeże mięso lub zakażone bakterią, możemy odczuwać dokuczliwe objawy. Najczęściej są to: biegunka, wymioty i ostre bóle brzucha. Jedząc niesprawdzone mięso, łatwo można zarazić się również groźnymi bakteriami, między innymi: Pseudomonas, Escherichia coli, Micrococcus, Proteus, Bacillus, Campylobacter, Staphylococcus, Salmonella, Listeria czy Clostridium. Leczenie zakażenia bakterią polega zazwyczaj na przyjmowaniu antybiotyku. Warto pamiętać również, że w nieświeżym i niesprawdzonym mięsie mogą zalegać larwy tasiemca.

Poza dokładnym sprawdzeniem jakości mięsa podczas jego kupowania, należy pamiętać również o jego odpowiedniej obróbce termicznej. Tylko w pełni usmażone, ugotowane lub upieczone mięso wolne jest od bakterii i pasożytów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas