Jak suszyć grzyby

Kilka sprawdzonych rad.

1. Jeśli z wyprawy do lasu (albo na pobliski targ) uda ci się przynieść dorodne i aromatyczne borowiki czy podgrzybki, to znak, że cała rodzina będzie mieć wyjątkowo smakowitą ucztę. Ale pyszne grzybki mają to do siebie, że nie trzeba ich od razu zjadać. Można je np. ususzyć... Oto jak to zrobić perfekcyjnie.

Reklama

2. Czyszczenie. Najlepiej zrób to od razu po powrocie do domu. Bo im później się za to zabierzesz, tym trudniej będzie usunąć z grzybów zanieczyszczenia. Najpierw nożykiem przetnij trzon grzyba, sprawdzając od razu, czy nie jest on robaczywy. Potem zeskrob skórkę z nóżek grzybów, następnie pędzelkiem i wilgotną ściereczką oczyść kapelusze z liści i piasku. Postaraj się nie moczyć grzybów, bo to psuje ich smak i wydłuża suszenie.

3. Suszenie. Oczyszczone grzyby dobrze jest suszyć w specjalnych suszarkach albo (w całości lub pokrojone na kawałki) nawlec na mocną nitkę. Można też rozsypać je na specjalnych sitkach i wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Aby zebrane okazy nie straciły aromatu, susz je na początku w temp 50°C, a gdy grzyby stracą większość wody, zwiększ ją do 60°C, a następnie do 70°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje