Jak szybko rozmrozić ryby i mięso? O tych zasadach pamiętaj w Boże Narodzenie

Lista rzeczy, o których trzeba pamiętać podczas przygotowań do Bożego Narodzenia, jest naprawdę długa. Świąteczne porządki, pakowanie prezentów, dekorowanie choinki… Jest o czym myśleć! Nie da się jednak ukryć, że najwięcej czasu spędzamy w kuchni. Tradycyjne potrawy świąteczne bywają pracochłonne. W tym całym zamieszaniu zapomnieliście wyjąć mięso i ryby z zamrażarki? Bez paniki! Istnieją proste triki, dzięki którym można przyspieszyć proces ich rozmrażania.

Sposoby na szybsze rozmrażanie żywności
Sposoby na szybsze rozmrażanie żywności123RF/PICSEL

Rozmrażanie żywności: Podstawy

Zrobienie zakupów wcześniej wydaje się być świetnym pomysłem i sposobem na to, by nie biegać gorączkowo po sklepach tuż przed świętami. Dotyczy to nie tylko bożonarodzeniowych prezentów dla bliskich, ale również jedzenia. Za tym rozwiązaniem przemawia fakt, że mrożenie mięsa i ryb jest najprostszą i najskuteczniejszą metodą na zachowanie ich świeżości przez dłuższy czas. Jak jednak poprawnie przeprowadzić rozmrażanie mięsa?

Najlepszym rozwiązaniem jest wyjęcie żywności z zamrażalnika z odpowiednim wyprzedzeniem i przełożenie jej do lodówki. To jednak czasochłonny proces, który można potrwać nawet kilkanaście godzin. Poniżej omawiamy najsprytniejsze patenty, które przydadzą się, gdy czas nas goni. Trzeba pamiętać, by pod żadnym pozorem na zalewać mięsa i ryb wrzątkiem. Przyspiesza to proces namnażania się bakterii i negatywnie wpływa na mięsne włókna - jedzenie po obróbce będzie suche i twarde. Zatem jak przyspieszyć rozmrażanie?

Co kolor mówi o mięsie?Interia.tv

Jak szybko rozmrozić mięso?

Przedstawiamy trzy sposoby, które przydadzą się wszystkim zapominalskim lub zabieganym kucharzom. Wybierzcie najbardziej odpowiedni dla siebie - w zależności od zapasu czasu, którym dysponujecie oraz rodzajem sprzętu, którego użycie będzie dla was najwygodniejsze.

  • Jak rozmrozić mięso w wodzie: Mięso przełóżcie do woreczka strunowego, upewniając się, że nie jest uszkodzony. Przed zamknięciem należy go ścisnąć, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Tak przygotowaną porcję mięsa umieśćcie w naczyniu z chłodną wodą - powinno być zanurzone w całości. Wodę ze względów higienicznych należy wymieniać co pół godziny.

  • Jak rozmrozić mięso w piekarniku: Nie szalejcie z wysoką temperaturą. Do rozmrażania mięsa wystarczy ustawić ją w zakresie między 60 a 80°C. Mięso przełóżcie do rękawa do pieczenia lub owińcie folią aluminiową. Tak przygotowany "pakunek" powinien znaleźć się w głębokiej formie lub naczyniu żaroodpornym. Rozmrażanie mięsa zajmie około 40 minut.

  • Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce? Ta metoda sprawdzi się wyłącznie w przypadku sprzętów, które posiadają funkcję rozmrażania. Na szczęście obecnie trudno trafić na mikrofalę, która pozbawiona jest tej opcji. Przed rozpoczęciem procesu rozmrażania mięso trzeba wyjąć z opakowania i przełożyć do głębokiego naczynia nadającego się do używania w mikrofali. Wybierzcie odpowiedni program - w zależności od mocy urządzenia, rodzaju mięsa i jego rozmiaru, potrwa to od 15 do 30 minut.
Mrożenie żywności pomaga rozsądnie gospodarować swoimi zapasami
Mrożenie żywności pomaga rozsądnie gospodarować swoimi zapasami123RF/PICSEL

Jak rozmrozić ryby?

Nie może zabraknąć ich na stołach podczas wigilijnej kolacji. Właściwe odmrożenie ryb pozwoli przyrządzić wyśmienity i soczysty posiłek. Gdy zależy nam na czasie, możemy skorzystać z opisanej wcześniej metody rozmrażania mięsa w piekarniku. Niecierpliwi kucharze mogą również ugotować rybę na parze bez wcześniejszego rozmrażania. W tym przypadku trzeba jednak regularnie kontrolować stan mięsa, by nie dopuścić do jego rozpadania się na drobne kawałki.

Po wyjęciu z zamrażarki rybę możemy również płukać pod zimną bieżącą wodą, stopniowo zwiększając jej temperaturę. Przesada nie jest jednak wskazana - czynność należy zakończyć, gdy woda będzie letnia. Następnym krokiem jest przełożenie ryby do głębokiego półmiska. By przyspieszyć rozmrażanie, można posypać ją solą lub dodać kilka kropel soku z cytryny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas