Jak szybko rozmrozić ryby i mięso? O tych zasadach pamiętaj w Boże Narodzenie

Sposoby na szybsze rozmrażanie żywności
Sposoby na szybsze rozmrażanie żywności123RF/PICSEL

Rozmrażanie żywności: Podstawy

Co kolor mówi o mięsie?INTERIA.TVInteria.tv

Jak szybko rozmrozić mięso?

  • Jak rozmrozić mięso w wodzie: Mięso przełóżcie do woreczka strunowego, upewniając się, że nie jest uszkodzony. Przed zamknięciem należy go ścisnąć, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Tak przygotowaną porcję mięsa umieśćcie w naczyniu z chłodną wodą - powinno być zanurzone w całości. Wodę ze względów higienicznych należy wymieniać co pół godziny.
  • Jak rozmrozić mięso w piekarniku: Nie szalejcie z wysoką temperaturą. Do rozmrażania mięsa wystarczy ustawić ją w zakresie między 60 a 80°C. Mięso przełóżcie do rękawa do pieczenia lub owińcie folią aluminiową. Tak przygotowany "pakunek" powinien znaleźć się w głębokiej formie lub naczyniu żaroodpornym. Rozmrażanie mięsa zajmie około 40 minut.
  • Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce? Ta metoda sprawdzi się wyłącznie w przypadku sprzętów, które posiadają funkcję rozmrażania. Na szczęście obecnie trudno trafić na mikrofalę, która pozbawiona jest tej opcji. Przed rozpoczęciem procesu rozmrażania mięso trzeba wyjąć z opakowania i przełożyć do głębokiego naczynia nadającego się do używania w mikrofali. Wybierzcie odpowiedni program - w zależności od mocy urządzenia, rodzaju mięsa i jego rozmiaru, potrwa to od 15 do 30 minut.
Mrożenie żywności pomaga rozsądnie gospodarować swoimi zapasami
Mrożenie żywności pomaga rozsądnie gospodarować swoimi zapasami123RF/PICSEL

Jak rozmrozić ryby?