Reklama

Reklama

Jak się pozbyć zapachu ryby?

Smażenie lub pieczenie ryb wiąże się z nieprzyjemnym zapachem, który może unosić się nawet po całym mieszkaniu. Istnieją jednak metody, dzięki którym można się pozbyć tego problemu.

Jak się pozbyć zapachu ryby?

Przygotowywanie ryby oznacza, że będziemy mieli problem z nieprzyjemnym zapachem na każdym etapie przyrządzania posiłku. Podczas krojenia zapach przejdzie zarówno na deskę, jak i nóż. Wystarczy umyć te przybory kuchenne pod ciepłą wodą, a następnie przemyć sokiem z cytryny lub octem. 

Z nieprzyjemnym zapachem w mieszkaniu poradzi sobie po prostu przewietrzenie pomieszczenia. Jeśli jednak ten sposób nie zda egzaminu, to sprawdzi się naturalny pochłaniacz. By go przygotować, do szklanki z wodą należy dodać mniej więcej pięć łyżek octu oraz kilka goździków. Już po kilku minutach powinien pochłaniać zapach.

Reklama

W takiej sytuacji mogą również pomóc jabłka. Wystarczy je obrać i pokroić na kawałki. Zarówno skórki, jak i kawałki jabłka należy położyć w różnych częściach pomieszczenia. 

Jeśli podczas pieczenia ryby jej zapach pozostanie w piekarniku, to rozwiązaniem jest umycie go wodą z detergentem, a na końcu przetarcie octem. Przygotowywanie ryby to także ryzyko, że nieprzyjemnie będą pachnieć także dłonie. W takim przypadku najlepiej umyć je wodą z płynem do naczyń. Pojawiają się także głosy, że poradzi sobie z tym również pasta do zębów. 

Czytaj więcej:

Jak przechowywać surowe ryby?

Jakie ryby powinny być obecne w diecie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Na jakim oleju smażyć ryby?

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje