Reklama

Reklama

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Jaki jest sekret idealnych gołąbków? Odpowiednio przygotowane liście kapusty. Jeśli kapusta na gołąbki jest twarda i łykowata, to nawet najlepszy farsz nie uratuje już dania. Masz kłopoty z właściwym sparzeniem liści we wrzątku? Warto wypróbować inne banalne triki, które sprawią, że będą one zawsze miękkie i pyszne. Jak sparzyć kapustę na gołąbki, bez wkładania jej do wrzącej wody?

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Każdy początkujący kucharz czy gospodyni domowa zadają sobie pytanie: Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tradycyjnie od wieków nasze mamy, babcie i prababcie wkładały główki warzywa z ponacinanymi głąbami do wrzątku, a gdy liście zyskiwały odpowiedni wygląd i miękkość wyjmowały je z wody. Niedoświadczeni kucharze często mają problem z oceną, czy liście można już wyjmować, a dodatkowo nie trudno o poparzenia podczas tej czynności. Jednak w dzisiejszych czasach kapusta na gołąbki może zostać przygotowana w całkiem inny sposób, dzięki któremu jej liście będą miękkie i smaczne. Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Reklama

Kapusta na gołąbki z piekarnika

Idealne i aromatyczne liście kapusty na gołąbki można przygotować w piekarniku. 

  1. Wytnij głąb, czyli najtwardszą część główki, znajdującą się od dołu warzywa. 
  2. Następnie włóż kapustę na gołąbki w rękaw do pieczenia i zwiąż go z obydwu stron.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. 
  4. Włóż kapustę i piecz przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i gdy lekko przestygnie, możesz zawijać gołąbki! 

Piekarnik to nie jedyny sposób na bezproblemowe przygotowanie liści. Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Używając mikrofalówki.

Zobacz również: Gołąbki jaglane

Kapusta na gołąbki z mikrofalówki

Przygotowanie liści na gołąbki może potrwać tylko pięć minut! Wystarczy, że wytniesz głąb i włożysz główkę do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj warzywo przez pięć minut na najwyższej mocy urządzenia. Tak przygotowana kapusta na gołąbki może w pierwszej chwili nie wyglądać zachęcająco, mimo to zawiń farsz w liście, a efektem będzie smakowite danie.

Sprawdź także: 10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty

Kapusta na gołąbki z zamrażalnika

Kapusta na gołąbki może zostać przygotowana także z użyciem chłodu. Aby liście nabrały idealnej miękkości, należy główkę warzywa włożyć na dobę do zamrażalnika. Po tym czasie kapustę wyjmij i pozostaw do odtajania — liście będą miękkie i gotowe, żeby zawinąć w nie farsz.

Warzywa krzyżowe - czy można je jeść mając problemy z tarczycą?

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gołąbki | jak sparzyć kapustę

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy