Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Jaki jest sekret idealnych gołąbków? Odpowiednio przygotowane liście kapusty. Jeśli kapusta na gołąbki jest twarda i łykowata, to nawet najlepszy farsz nie uratuje już dania. Masz kłopoty z właściwym sparzeniem liści we wrzątku? Warto wypróbować inne banalne triki, które sprawią, że będą one zawsze miękkie i pyszne. Jak sparzyć kapustę na gołąbki, bez wkładania jej do wrzącej wody?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Każdy początkujący kucharz czy gospodyni domowa zadają sobie pytanie: Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tradycyjnie od wieków nasze mamy, babcie i prababcie wkładały główki warzywa z ponacinanymi głąbami do wrzątku, a gdy liście zyskiwały odpowiedni wygląd i miękkość wyjmowały je z wody. Niedoświadczeni kucharze często mają problem z oceną, czy liście można już wyjmować, a dodatkowo nie trudno o poparzenia podczas tej czynności. Jednak w dzisiejszych czasach kapusta na gołąbki może zostać przygotowana w całkiem inny sposób, dzięki któremu jej liście będą miękkie i smaczne. Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Kapusta na gołąbki z piekarnika
Idealne i aromatyczne liście kapusty na gołąbki można przygotować w piekarniku.
- Wytnij głąb, czyli najtwardszą część główki, znajdującą się od dołu warzywa.
- Następnie włóż kapustę na gołąbki w rękaw do pieczenia i zwiąż go z obydwu stron.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Włóż kapustę i piecz przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i gdy lekko przestygnie, możesz zawijać gołąbki!
Piekarnik to nie jedyny sposób na bezproblemowe przygotowanie liści. Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Używając mikrofalówki.
Zobacz również: Gołąbki jaglane
Kapusta na gołąbki z mikrofalówki
Przygotowanie liści na gołąbki może potrwać tylko pięć minut! Wystarczy, że wytniesz głąb i włożysz główkę do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj warzywo przez pięć minut na najwyższej mocy urządzenia. Tak przygotowana kapusta na gołąbki może w pierwszej chwili nie wyglądać zachęcająco, mimo to zawiń farsz w liście, a efektem będzie smakowite danie.
Sprawdź także: 10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty
Kapusta na gołąbki z zamrażalnika
Kapusta na gołąbki może zostać przygotowana także z użyciem chłodu. Aby liście nabrały idealnej miękkości, należy główkę warzywa włożyć na dobę do zamrażalnika. Po tym czasie kapustę wyjmij i pozostaw do odtajania — liście będą miękkie i gotowe, żeby zawinąć w nie farsz.
***