Reklama

Reklama

Gołąbki jaglane

Gołąbki jaglane to znane danie w nowej odsłonie - dodatek kaszy jaglanej znacząco zwiększa wartość odżywczą ulubionej potrawy wielu Polaków. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Gołąbki jaglane mogą stać się twoją ulubioną potrawą!

Składniki

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • mała kapusta pekińska
  • mały koncentrat pomidorowy
  • litr bulionu
  • łyżeczka dowolnej przyprawy do mięsa
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Gołąbki jaglane - przygotowanie

Kaszę najpierw wypłucz w wodzie zmienianej 2-3 razy, a potem przelej wrzątkiem na sitku. (To ważne, bo dzięki temu kasza nie będzie gorzka). Zalej ją gorącą wodą - 2 części wody na 1 część kaszy - i ugotuj na sypko.


Cebulę obierz, opłucz, posiekaj,zeszklij na oleju. Kapustę obierz z wierzchnich liści, cienko poszatkuj. Wymieszaj mięso z cebulą, kapustą i przyprawą do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy niewielkie kulki, obsmaż na oleju.

Bulion wymieszaj z koncentratem, podgrzej. W garnku ułóż obsmażone mięsne kulki, zalej bulionem. Gotuj ok. 25 min na bardzo małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.

Reklama

Sprawdź też inne przepisy:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez mięsa

Tradycyjne gołąbki z ryżem

Zobacz także:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gołąbki | gołąbki przepis | przepis na gołąbki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy