Gołąbki jaglane
Gołąbki jaglane to znane danie w nowej odsłonie - dodatek kaszy jaglanej znacząco zwiększa wartość odżywczą ulubionej potrawy wielu Polaków. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Gołąbki jaglane mogą stać się twoją ulubioną potrawą!

Składniki
- 20 dag kaszy jaglanej
- 50 dag mięsa mielonego
- mała kapusta pekińska
- mały koncentrat pomidorowy
- litr bulionu
- łyżeczka dowolnej przyprawy do mięsa
- cebula
- sól, pieprz
- olej
Gołąbki jaglane - przygotowanie
Kaszę najpierw wypłucz w wodzie zmienianej 2-3 razy, a potem przelej wrzątkiem na sitku. (To ważne, bo dzięki temu kasza nie będzie gorzka). Zalej ją gorącą wodą - 2 części wody na 1 część kaszy - i ugotuj na sypko.
Cebulę obierz, opłucz, posiekaj,zeszklij na oleju. Kapustę obierz z wierzchnich liści, cienko poszatkuj. Wymieszaj mięso z cebulą, kapustą i przyprawą do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy niewielkie kulki, obsmaż na oleju.Bulion wymieszaj z koncentratem, podgrzej. W garnku ułóż obsmażone mięsne kulki, zalej bulionem. Gotuj ok. 25 min na bardzo małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.
Sprawdź też inne przepisy:
Zobacz także: