Gołąbki jaglane

Aktualizacja

Gołąbki jaglane to znane danie w nowej odsłonie - dodatek kaszy jaglanej znacząco zwiększa wartość odżywczą ulubionej potrawy wielu Polaków. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Gołąbki jaglane mogą stać się twoją ulubioną potrawą!

Gołąbki jaglane to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych zawijasów
Gołąbki jaglane to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych zawijasów123RF/PICSEL

Gołąbki jaglane - przygotowanie

Kaszę najpierw wypłucz w wodzie zmienianej 2-3 razy, a potem przelej wrzątkiem na sitku. (To ważne, bo dzięki temu kasza nie będzie gorzka). Zalej ją gorącą wodą - 2 części wody na 1 część kaszy - i ugotuj na sypko.


Cebulę obierz, opłucz, posiekaj,zeszklij na oleju. Kapustę obierz z wierzchnich liści, cienko poszatkuj. Wymieszaj mięso z cebulą, kapustą i przyprawą do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy niewielkie kulki, obsmaż na oleju.

Bulion wymieszaj z koncentratem, podgrzej. W garnku ułóż obsmażone mięsne kulki, zalej bulionem. Gotuj ok. 25 min na bardzo małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zupa piwna na boczku z grzybamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas