Jak upiec czosnek?

Czosnek - w medycynie ludowej stosowany jest jako naturalny antybiotyk. W kuchni jego intensywny aromat wzmacnia smak wielu potraw. Jednak nie wszyscy przepadają za charakterystycznym zapachem i posmakiem, który zostawia w ustach czosnek. Okazuje się, że nieprzyjemnych wrażeń związanych z tą byliną można się pozbyć, przygotowując ją w piekarniku. Pieczony czosnek smakuje zarówno fanom jego surowej postaci, jak i tym, którzy za innymi wersjami allium sativum nie przepadają. Jak upiec czosnek? Na to pytanie istnieje kilka odpowiedzi.

Jak upiec czosnek?
Jak upiec czosnek?123RF/PICSEL

Czosnek w łupinach

Pieczone główki czosnku
Pieczone główki czosnku123RF/PICSEL

Jedną z najprostszych i najpopularniejszych metod pieczenia czosnku jest przygotowanie w piekarniku całych główek. Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie odcinamy górną część cebulki - tak, aby ząbki czosnku były widoczne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej główki, skrapiamy odrobiną oleju i posypujemy solą. Taką wersję czosnku można też przyrządzić z ulubionymi przyprawami. Świetnie pasują do niego rozmaryn, tymianek  lub czubryca. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 30 - 40 minut. Dobrze upieczony czosnek łatwo można rozpoznać, po ząbkach, które wystają nad łupiny.

Tak przygotowaną potrawę można jeść samą w charakterze przekąski, wykonać z niej hummus, dodawać do makaronów i ryżu. Można też przygotować zupę lub sos z pieczonego czosnku.

Przepis na zupę z pieczonego czosnkuInteria Kulinaria

Pieczone ząbki czosnku

Pieczone ząbki czosnku
Pieczone ząbki czosnku123RF/PICSEL

Innym sposobem przygotowania czosnku w piekarniku jest upieczenie pojedynczych ząbków. Na początek włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza. Następnie obieramy czosnek. Blachę do pieczenia polewamy odrobiną oleju lub oliwy z oliwek i wykładamy na nią obrane piórka czosnku. Całość skrapiamy olejem bądź oliwą i posypujemy szczyptą soli i brązowego lub białego cukru, dzięki czemu czosnek nabierze słodszego, pełniejszego aromatu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika na 15 - 17 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ząbków. Po upieczeniu czosnek wkładamy do słoika i zalewamy olejem bądź oliwą. Całość doprawiamy ulubionymi ziołami. W tej postaci czosnek może być przechowywany w lodówce nawet kilka tygodni. Pieczony czosnek świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do kanapek.

Czosnek na grillu

Czosnek z grilla w folii
Czosnek z grilla w folii123RF/PICSEL

Każdy, kto polubi czosnek pieczony, będzie też fanem grillowanego allium sativum. Odcinamy górną część główki -  tak, by widoczne były ząbki, następnie skrapiamy oliwą lub olejem i solimy. Czosnek szczelnie zawijamy folią aluminiową i kładziemy na ruszcie. Warzywo należy grillować przez około godzinę, w tym czasie kilka razy przewracając zawiniątko, by czosnek dokładnie przypiekł się z każdej strony.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas