Jak wykonać dekorację z czekolady

Czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wspaniałym plastycznym materiałem. Można z niej wyczarować prawdziwe cudeńka. Wystarczy zrobić... plastyczną czekoladę

Przygotowanie czekolady plastycznej jest zupełnie proste. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Potem dodajemy miód (około łyżki na tabliczkę czekolady) i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Reklama

Tak powstałą masę wylewamy na papier (zwykły, nie do pieczenia) i zostawiamy na 2-5 godzin. Zdjętą z papieru masę zagniatamy, ogrzewając w dłoniach, aż czekolada będzie plastyczna (konsystencją jest zbliżona do modeliny). Czekoladę wałkujemy, robimy wzorki, figurki, dekoracje. Od naszej fantazji zależy, czy będą to kwiaty, postaci, ozdobne detale.

Jak wykonać czekoladowe figurki?  Janusz Profus, Mistrz Czekolady, mówi: "Można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w domu, czyli na parze. Potem wylać sobie jakiś postumencik i z tego rzeźbić jak w drewnie. Czekoladę można uplastycznić, dodając syrop glukozowy lub miód, ew. kupić sobie "czekolepki" i lepić z nich jak z plasteliny. Zachęcam, by z czekolady w domowych warunkach zrobić trufle".

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje