Jak wykonać wzorki na kawowej piance?

Kamila Gonciarz, trenerka baristów Costa Coffee opowiada, jak przemienić kawę w małe dzieło sztuki.

Piękne wzorki, które bariści malują na latte, to coś nieosiągalnego dla amatora?

Reklama

Kamila Gonciarz: - Latte art to sztuka malowania mlecznych wzorów na tafli kawy, która wymaga precyzji, doskonałych umiejętności parzenia espresso i spieniania mleka oraz... praktyki. Oczywiście, można wypróbować swoich sił w domu, jednak
o tym, co zaważy na sukcesie jest właściwy sprzęt, który pozwoli na idealne przygotowanie mleka. To element, bez którego nie możemy mówić o latte art.

W pierwszej kolejności należałoby wyposażyć się w ekspres, który posiada dyszę parową o odpowiednim ciśnieniu. W profesjonalnych ekspresach - używanych w kawiarni - ciśnienie wynosi około 1,1-1,3 bara. Przy niższym ciśnieniu tworzenie latte art będzie nieco trudniejsze. Musimy zatem uzbroić się w cierpliwość
i determinację. Kolejnym niezbędnikiem jest właściwy dzbanek. Najczęściej używane mają pojemność 0,3, 0,5 i 0,6L. Powinny być ze stali nierdzewnej. Istotny jest też ,,dziubek" dzbanka - szerszym łatwiej zrobimy serce, węższym - rozetę.

Ważnym sprzętem jest termometr - doświadczony barista wyczuje temperaturę dłonią, ale przy mniejszym doświadczeniu konieczne będzie kontrolowanie temperatury za jego pomocą, tak aby nie przegrzać mleka. Przy zbyt wysokiej temperaturze mleko zmienia konsystencję, co utrudnia tworzenie perfekcyjnych wzorów.

Może pani podać instrukcję, jak krok po kroku, przygotować najprostszy wzorek na latte?

Najprostszym wzorem latte art. jest wzór serca.

KROK I

·         zamieszaj cremą wewnątrz filiżanki

·         zamieszaj mlekiem w dzbanku

·         rozpocznij zdecydowanym strumieniem z większej wysokości

·         mleko wylewaj okrężnymi ruchami, kontrolując strumień mleka z mleczną pianą nie zrywamy "mlecznej cremy"

KROK II

·         skieruj zdecydowany strumień bliżej krawędzi filiżanki, znajdującej się przy dzbanku

·         obniż dzbanek i istotnie przechyl dzbanek

·         rozpocznij "rysowanie" kształtu serca

 

KROK III

·         wylewające się mleko z pianą utworzy kształt serca

·         pod koniec wylewania kształtu "wjedź" lekko dzbankiem w środek filiżanki/kształtu

·         delikatne "bujanie" mlekiem na boki utworzy estetyczne cienie wewnątrz powstającego serca

KROK IV

·         gdy kształt serca jest już odpowiedni, podnieś dzbanek zwężając strumień mleka

·         podnosząc dzbanek, wykonaj "cięcie" przez całą długość wzoru do krawędzi filiżanki

Proste?

Przynajmniej w teorii! A czy istnieje jakiś sposób udekorowania kawy bez mleka np. espresso?

Kawę taką jak espresso (czyli taką, która posiada cremę) można udekorować czymś delikatnym, np. posypką czekoladową. Za pomocą szablonu do kawy - z wybranym przez nas wzorem - i posypniczki, która delikatnie przesiewa czekoladę, możemy mieć na espresso kształt serca, kwiatów etc. Do dekoracji espresso możemy użyć również cynamonu. Żeby efekt był bardziej widoczny, ważne żeby to, czym posypiemy kawę, miało zdecydowanie inny kolor niż orzechowy odcień cremy. Ciekawym dodatkiem są też różnego rodzaju lekkie ciasteczka, które możemy położyć na powierzchni kawy.

W czym podawać kawę?  Czy kształt naczynia ma wpływ na smak kawy?

Kawy w zależności od rodzaju - espresso, americano, cappuccino czy caffè latte - podajemy w naszej kawiarni podajemy w innych naczyniach. W przypadku espresso są to małe, ogrzane filiżanki o pojemności minimum dwukrotnie większej niż objętość naparu, która wynosi 30 ml. Naczynie, w którym podaje się espresso powinno mieć kształt ściętego, odwróconego stożka.

Jeśli chodzi o materiał, z którego jest wykonane, może to być zarówno porcelana, jak i podwójne szkło - dzięki temu mamy szansę jeszcze lepiej ocenić kolor i strukturę kawy oraz jej proporcję w stosunku do cremy. Americano - espresso z mieszanki Mocha Italia, "zatopione" w gorącej wodzie, najlepiej serwować w grubych, porcelanowych filiżankach, które dobrze utrzymują temperaturę kawy. Kolejny klasyk wśród kaw - kremowe cappuccino - warto podawać w białych filiżankach, które uwydatnią kontrast pomiędzy orzechową barwą cremy a spienionym mlekiem. Najbardziej mleczną, uwielbianą przez Polaków caffè latte podajemy w wysokich szklankach. Gdy są one wykonane z przezroczystego szkła, goście mogą podziwiać warstwy - espresso i spienionego mleka.

Jedni uważają, że kawa z mlekiem to profanacja, inni nie wyobrażają sobie kawy bez mleka i cukru. Jest coś takiego jak "dobra kawa" i "zła kawa" czy powinniśmy pić to, co nam smakuje?

Preferencje kawowe Polaków są bardzo zbliżone do tych, które mają mieszkańcy Wielkiej Brytanii - lubimy mleczne, słodkie kawy, udekorowane bitą śmietaną i polane syropem. Z pewnością znajdą się obrońcy klasycznego espresso czy americano, jednak nie chciałabym kategoryzować rodzajów kaw na lepsze i gorsze.
To mieszanka, na bazie której zaparzamy kawę może mieć niską lub wysoką jakość i to od niej zależy smak całego napoju. Ważna jest - tak jak wspominałam już - woda oraz mleko, najlepiej żeby było świeże, tłuste i schłodzone  - wtedy łatwiej uzyskać idealną kompozycję spienionego mleka.

W Polsce zwykle pija się kawę do słodkich deserów lub kieliszka alkoholu. Z czym jeszcze można podawać kawę?

To stereotyp, który warto obalić. W świadomości Polaków kawa komponuje się właśnie najlepiej z deserem, czyli czymś słodkim. W zależności od mieszanki kaw i proporcji między Arabicą i Robustą, jak również regionu, z którego pochodzą, wyczuwalne są w nich różne smaki i aromaty - niektóre doskonale pasują do kwaśnych owoców, takich jak jabłko, a inne świetnie współgrają ze słonymi przekąskami, np. serem pleśniowym. Warto otworzyć się na nowe doznania smakowe i eksperymentować zarówno z kawą, jak i dodatkami do niej.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje