"Czarne diamenty" rosną w Polsce. Smak wprawia smakoszy w zachwyt
Choć polskie lasy grzybami stoją, to rzadko mamy okazję trafić samodzielnie na taki rarytas, który na świecie osiąga zawrotne kwoty. O czym mowa? To nic innego jak czarne trufle: najdroższe i najszlachetniejsze grzyby na świecie. Choć zazwyczaj kosztują fortunę i trudno mieć okazję, by "czarne diamenty" skosztować, warto wiedzieć, dlaczego wzbudzają takie zainteresowanie.

"Czarne diamenty": oto dlaczego trufle są tak drogie
Wiemy już, że czarne trufle są jednymi z najdroższych grzybów świata. Koneserzy powtarzają jednym głosem: są warte swojej ceny, ze względu na swój szlachetny smak. Czarne trufle najczęściej królują w kuchni włoskiej i francuskiej: tam też najczęściej występują, choć kilka lat temu zostało potwierdzone, że w naszych lasach są obecne "czarne diamenty". Skąd taka zawrotna cena czarnych trufli? Przede wszystkim przez fakt, że zapewniają wyjątkowe walory smakowe, a na dodatek są unikalne i bardzo rzadko spotykane.
Jak smakują czarne trufle? Tak naprawdę można spotkać aż cztery odmiany tego szlachetnego grzyba: truflę czarną, truflę czarną gładką, truflę czarną zimową oraz truflę czarną bagnoli. Niewprawione kubki smakowe mogą nie do końca poczuć subtelną różnicę pomiędzy nimi: mogą wtedy wybijać się smaki przypominające gałkę muszkatołową, czekoladę, piżmo, czosnek, a nawet niektóre nuty owocowe. Jedynie znawca oraz smakosz jest w stanie rozróżnić poszczególne aromaty, które mają swój charakterystyczny smak dla danej odmiany.
Co można znaleźć w czarnych truflach?

Czasami można spotkać opinie, że grzyby nie są wartościowymi produktami spożywczymi, ponieważ nie oferują niczego poza walorami smakowymi. Okazuje się jednak, że mają istotne substancje, które dla naszego zdrowia nie są obojętne. Co można znaleźć w czarnych truflach? To pokaźne źródło białka - ważnego surowca energetycznego oraz katalizatora wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Obok niego, obecny jest błonnik pokarmowy, który najlepiej działa na jelita: pomaga im w lepszej pracy, ułatwia procesy przemiany materii, ale również może normalizować poziom cholesterolu.
Oczywiście, w czarnych truflach można także znaleźć witaminy z grupy B, a one właśnie najlepiej oddziałują na cały organizm, a szczególnie na układ krążenia oraz nerwowy. Czarne trufle zawierają także magnez (dobry na pracę mózgu), fosfor (buduje kości i zęby) oraz żelazo (może zapobiegać anemii).
Jak jeść czarne trufle?
Prawdziwe czarne trufle są bardzo rzadko spotykane i dość drogie, więc nieczęsto zdarzy się okazja, aby kupić i przyrządzić je samodzielnie. O wiele łatwiej zdać się na doświadczenie szefów kuchni i skosztować je w restauracji. Oczywiście, czarna trufla dostępna jest również w sklepach, ale w postaci smarowideł lub past do makaronu, chociaż zdarzają się także czarne trufle konserwowe