Jak wykorzystać stare pieczywo?

Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.

article cover
©123RF/PICSEL

Kotlety chlebowe

©123RF/PICSEL

Suchy chleb lub bułki idealnie nadają się do przygotowania kotletów chlebowych. Wystarczy rozmoczyć pieczywo w ciepłym bulionie. Gdy zmięknie dodajemy do niego posiekaną cebulkę, przyprawy i jajko. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.

Grzanki

Suche pieczywo doskonale nadaje się do przygotowania grzanek. Wystarczy pokroić czerstwiejący chleb lub bułki w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Grzanki będą jak znalazł do zup czy i sałatek.

Pikantne paluszki z pieczywa

©123RF/PICSEL

Jeśli chleb zaczyna czerstwieć, ale nadaje się jeszcze do jedzenia, zachęcamy do przygotowania pysznych pikantnych paluszków, które będą jak znalazł na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Jak je przyrządzić? Kroimy kromki chleba w paski (najlepiej niezbyt cienkie, ponieważ mogą rozlecieć się przy moczeniu w jajku), następnie namaczamy je w jajku, do którego wcześniej wsypaliśmy ulubione przyprawy, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane paluszki wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła i smażymy do zarumienia. Najlepiej podawać je z sosem jogurtowym.

Zapiekanka z chleba

Zapewne w niejednym domu zdarzyło się, że praktycznie cały chleb zaczął schnąć. Właśnie z takiego bochenka możemy przygotować pyszną zapiekankę z boczkiem i cebulą. Wystarczy ponacinać bochenek w kratkę i powkładać w otwory małe kawałki boczku, cebulki, wyciśnięty czosnek, a na koniec posypać całość przyprawami. Bochenek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Można podawać z sosem czosnkowym lub oliwą z oliwek.

Zagęszczacz do zup i sosów

Pieczywo to jeden z najlepszych zagęszczaczy potraw. Sprawdza się znacznie lepiej niż mąka zarówno w świeżej, jak i suchej postaci. Wystarczy wrzucić kawałek pieczywa do gotującej się zupy lub sosu i pozostawić do rozpuszczenia się. Po chwili zauważymy wyraźną różnicę.

Zamiennik kruchego ciasta do tarty

©123RF/PICSEL

Czerstwy chleb możemy wykorzystać również jako spód do tarty zamiast kruchego ciasta. Wystarczy delikatnie namoczyć pieczywo i wyłożyć nim formę, a następnie piec przez około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na taki spód kładziemy przygotowaną pikantną masę z jajek, wędliny i warzyw. Pieczemy całość jeszcze przez 20 minut.

Bułka tarta

Suche pieczywo możemy również zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia. Zaoszczędzimy dzięki temu kilka złotych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas