Jak zamrozić jajka, mleko i inne produkty?
Masz więcej jaj niż możesz zużyć? Co z mlekiem, masłem czy bananami?Zamroź je! Oto przewodnik jak zamrozić część produktów z twojej listy zakupów. Masz nadmiar produktów, nie wyrzucaj. To świetny sposób na oszczędzenie pieniędzy!
Całe jajka
Rozbij jajko i rozbełtaj je. Następnie przelej do pojemnika na lód i zamroź. Dwie kostki zamrożonego jajka to odpowiednik całego jaja.
Żółtko jajka
Aby zapobiec sztywnieniu żółtka, należy dodać pół łyżeczki soli na jedną szklankę żółtek. Jeśli żółtka będą dodane do deserów, dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy żółtka i wlewamy do tacki na kostki lodu i wkładamy do zamrażarki. Jedna kostka zamrożonych żółtek odpowiada dwóm żółtkom surowego jajka.
Białka jajek
Nie trzeba specjalnych przygotowań. Wystarczy wlać białko w tacki na kostki lodu i włożyć do lodówki. Jedna kostka z tacki odpowiada białku z jednego jajka.
Jak używać zamrożonych jaj
Gdy chcesz użyć mrożonych jaj, dzień wcześniej wyjmij je z zamrażarki i włóż do lodówki w celu rozmrożenia. Jajka w zamrażarce można przechowywać do roku.
Mleko
Jak zamrozić mleko? Z oryginalnego opakowania odlej szklankę mleka, aby nie rozsadziło opakowania. Dzień wcześniej przed planowanym użyciem wyjmij mleko z zamrażarki i wstaw do lodówki. Wstrząśnij mocno butelkę przed otwarciem.
Banany
Banany możemy mrozić w skórce lub bez. Skórka z banana sczernieje, lecz nie wpłynie to wcale na smak bananów.