Jak zrezygnować z kostek rosołowych? Pomysły na domowy bulion

Domowy rosół jest tradycyjnym daniem, które króluje na niedzielnych stołach. Jego przygotowanie jest nie lada sztuką: wymaga ugotowania mięsa i warzyw w odpowiedniej proporcji oraz długotrwałej obróbki cieplnej i skomponowania mieszanki aromatycznych przypraw. Nie każdemu się to udaje, dlatego część gospodyń korzysta z kostek rosołowych. Co prawda, szybko nadają wywarowi odpowiedni smak, ale równocześnie dostarczają wielu szkodliwych substancji. Lepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jak stworzyć domową kostkę rosołową bez grama konserwantów? Przekonajmy się.

Bulion
Bulion ©123RF/PICSEL
Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?Interia Kulinaria

Dlaczego korzystamy z kostek rosołowych?

Klasyczny rosół
©123RF/PICSEL

Przygotowanie rosołu jest procesem bardzo złożonym i czasochłonnym. Poza tym wywar jest bazą do innych zup, takich jak np. jarzynowa albo pomidorowa. Zamiast długotrwałego gotowania bulionu, część z nas wrzuca do wrzątku kilka kostek. W kilka chwil otrzymujemy gotowy produkt. Korzystają z nich młodzi adepci gotowania, którzy dopiero uczą się tajników wyszukanej kuchni, ale również doświadczone gospodynie cierpiące na brak czasu.

Skład kostek

Popularne kostki rosołowe to kontrowersyjne produkty spożywcze. Są łatwo dostępne i tanie, ale próżno szukać w nich składników, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Co prawda, znajdziemy w nich mięso oraz suszone warzywa, ale tylko w śladowych ilościach. Czytając skład, szybko dowiemy się, że prym wiedzie w nich sól, tłuszcz roślinny (najczęściej olej palowy) oraz ulepszacze smaku, takie jak glutaminian sodu, inozynian, guanylan disodowy, maltodekstryny oraz mączka chleba świętojańskiego.

Kostka rosołowa: Wpływ na zdrowie

Kostka rosołowa
©123RF/PICSEL

Zawarte w kostkach rosołowych składniki mogą poważnie szkodzić zdrowiu. Wyjątkowo niebezpieczny jest olej palmowy, który prowadzi do poważnych schorzeń układu krążenia, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie oraz zawał serca. Poza tym zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto spożywanie kostek rosołowych może powodować reakcje alergiczne, negatywnie wpływa na ogólne samopoczucie i przyczynia się do bólu głowy, nudności i problemów żołądkowych. Co więcej, produkty te są szkodliwe dla wzroku oraz wyniszczają gospodarkę hormonalną organizmu.

Koniecznie zrezygnuj z kostek

Wiedząc o skutkach związanych ze spożywaniem kostek, lepiej całkowicie z nich zrezygnować. Bulion powinien być przygotowywany wyłącznie z naturalnych składników, takich jak mięso i kości oraz całej gamy odpowiednio dobranych warzyw. Co jednak zrobić w przypadku, kiedy ciągle brakuje nam czasu albo umiejętności? Warto skorzystać z pewnych patentów, które ułatwią przygotowanie aromatycznej zupy.

Suszone warzywa

Suszone warzywa
©123RF/PICSEL

Podstawę aromatycznego bulionu, prócz mięsa, stanowią oczywiście warzywa. Marchewka, pietruszka, seler, czosnek, lubczyk i por są niezbędne, aby powstał pyszny rosół. Jeśli chcemy, możemy przygotować samodzielnie zdrową i pozbawioną konserwantów bazę do potraw. Przygotujmy ulubione warzywa i pokrójmy je na drobne paski albo w kostkę. Następnie wysuszmy je w specjalnej suszarce albo w piekarniku. Jak zrobić to poprawnie? Rozłóżmy równomiernie na blasze warzywa i włóżmy je do piekarnika nagrzanego do 60 stopni Celsjusza. Po godzinie nieznacznie zwiększmy temperaturę (do około 80 stopni) i suszmy przez dwie godziny. Gotowy produkt dodawajmy do wrzątku. Aby uzyskać aromatyczny bulion wegetariański, należy dodać około trzech łyżek do litra wody. Jeśli chcemy otrzymać intensywny kolor, dorzućmy do zupy kurkumę albo curry.

"Kostka" bez chemii

Możemy samodzielnie przygotować kostkę rosołową, która będzie bazowała na mięsie oraz warzywach i przyprawach. Taka zdrowa alternatywa jest pozbawiona sztucznych dodatków, za to obfituje w aromat, któremu mało kto może się oprzeć. Potrzebne ci będzie pół kilograma mięsa wołowego i taka sama ilość drobiu, a do tego kilka marchewek, seler, połowa pora, korzeń i natka pietruszki, cebula oraz przyprawy: sól, pieprz oraz kurkuma. W jednym z garnków trzeba ugotować do miękkości pozbawione kości mięso, a w drugim - umyte i obrane warzywa. Następnie połączmy ze sobą składniki i zmiksujmy na gładką masę. Jeśli jest zbyt zwarta, dolejmy odrobiny wody, w której gotowały się warzywa. Całość doprawmy do smaku i przełóżmy do słoiczków albo umieśćmy w pojemnikach na lód i wsadźmy do zamrażarki.

Wegańskie kostki

Jeśli dieta pozbawiona jest mięsa, można z powodzeniem zrobić minikostki, które posłużą do przygotowania szybkiego wywaru. Przygotujmy pojemnik do lodu, oliwę oraz ulubione zioła. Do każdej małej przegródki włóżmy porcję ziół (może to być bazylia, oregano, tymianek, majeranek, pietruszka, koper) suszonych lub świeżych i zalejmy oliwą. Następnie umieśćmy całość w zamrażarce i tam przechowujmy mieszkankę. Można wrzucić ją do wrzątku i zrobić bulion albo wykorzystać ją do smażenia różnych wykwintnych potraw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas