Jak zrobić, aby cytryny pozostały świeże na dłużej?
Gdy cytryny są pozostawione w temperaturze pokojowej, stają się twarde w około tydzień. Dzieje się tak ze względu na straty wilgoci i wysuszenie. Kolor staje się wyblakły, owoc kurczy się, a zewnętrzna skórka staje się stwardniała. Jest oczywiste, że schłodzone cytryny poradzą sobie o wiele lepiej. Ale czy jest jakiś sposób, aby utrzymać je świeże jeszcze dłużej?
Cóż, okazuje się, że przechowywanie cytryny w plastikowej torbie robi ogromną różnicę w stosunku do przechowywania jej w lodówce luzem. Podczas badania wykorzystano dwie próbki (pierwsza była przechowywana w zamkniętej plastikowej torebce, a druga bez). Badanie trwało cztery tygodnie. Przez ten czas, pierwsza próbka nie wykazała żadnych oznak odwodnienia, natomiast cytryny umieszczone w lodówce luzem zaczęły wysychać już po dwóch tygodniach.
Dla porównania cytryny umieszczono w zwilżonym worku i pozostawiono je w lodówce na cztery tygodnie. Różnice pomiędzy workiem, który miał dodatkową wilgoć i workiem, który nie miał jej wcale były tak nieznaczne, że można uznać, że dodawanie wody do plastikowego worka nie jest konieczne.
Dlaczego to działa?
Skórki cytryny są bardzo porowate. To te duże pory pozwalają wilgoci uciec i owoc wysusza się. Gdy cytryny umieszcza się w lodówce, odparowująca wilgoć jest wychwytywana przez szczelne zamknięcie.Jednak najlepszym sposobem na zachowanie cytryny ładnej i soczystej jest zachowanie jej wilgoci blisko powierzchni skóry, co jest możliwe dzięki szczelnej plastikowej torbie. Wilgoć w postaci pary wodnej jest uwięziona w samym worku, utrzymując poziom wilgotności wyższy, niż gdyby cytryna była umieszczona w lodówce luzem.