Jak zrobić, aby cytryny pozostały świeże na dłużej?

Gdy cytryny są pozostawione w temperaturze pokojowej, stają się twarde w około tydzień. Dzieje się tak ze względu na straty wilgoci i wysuszenie. Kolor staje się wyblakły, owoc kurczy się, a zewnętrzna skórka staje się stwardniała. Jest oczywiste, że schłodzone cytryny poradzą sobie o wiele lepiej. Ale czy jest jakiś sposób, aby utrzymać je świeże jeszcze dłużej?

Jak przechowywać cytryny
Jak przechowywać cytryny© Photogenica
Torebka foliowa na cytryny
© Photogenica

Cóż, okazuje się, że przechowywanie cytryny w plastikowej torbie robi ogromną różnicę w stosunku do przechowywania jej w lodówce luzem. Podczas badania wykorzystano dwie próbki (pierwsza była przechowywana w zamkniętej plastikowej torebce, a druga bez). Badanie trwało cztery tygodnie. Przez ten czas, pierwsza próbka nie wykazała żadnych oznak odwodnienia, natomiast cytryny umieszczone w lodówce luzem zaczęły wysychać już po dwóch tygodniach.

Jak zachować świeżość cytryn
© Photogenica

Dla porównania cytryny umieszczono w zwilżonym worku i pozostawiono je w lodówce na cztery tygodnie. Różnice pomiędzy workiem, który miał dodatkową wilgoć i workiem, który nie miał jej wcale były tak nieznaczne, że można uznać, że dodawanie wody do plastikowego worka nie jest konieczne.

Woda ze świeżą cytryną
© Photogenica

Dlaczego to działa?

Skórki cytryny są bardzo porowate. To te duże pory pozwalają wilgoci uciec i owoc wysusza się. Gdy cytryny umieszcza się w lodówce, odparowująca wilgoć jest wychwytywana przez szczelne zamknięcie.Jednak najlepszym sposobem na zachowanie cytryny ładnej i soczystej jest zachowanie jej wilgoci blisko powierzchni skóry, co jest możliwe dzięki szczelnej plastikowej torbie. Wilgoć w postaci pary wodnej jest uwięziona w samym worku, utrzymując poziom wilgotności wyższy, niż gdyby cytryna była umieszczona w lodówce luzem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas