Jak zrobić chrupiące tofu?
Chyba każdemu, kto jest miłośnikiem azjatyckiej kuchni, tofu specjalnie przedstawiać nie trzeba, ale nawet i ci, którym obce są takie smaki, o tym produkcie naczytali się i nasłuchali wiele. Wśród krzywdzących opinii znajdują się takie, że jest bez smaku albo ma nieciekawą konsystencję. Ostatnio ogromną popularnością cieszy się chrupiące tofu, które nie jest trudne w wykonaniu, a pomoże odczarować ten wdzięczny produkt.
Spis treści:
Czym jest tofu?
O tofu napisano i powiedziano już wiele, a i tak wśród tego produktu krąży dużo nie do końca sprawdzonych opinii. A co o tofu powinniśmy wiedzieć? Przede wszystkim to, że powstaje po wytrąceniu się serwatki z napoju sojowego i ma formę podłużnych kostek, najczęściej w jasnym kolorze.
Smak tofu dla niektórych może być rozczarowaniem, ponieważ nie jest zbyt wyrazisty, chyba że zakupimy od razu kostkę tofu wędzonego, co i tak nieprzyzwyczajonym osobom może nie przypadać do gustu. Jednak produkt ma to do siebie, że łatwo przyjmuje inne smaki, więc można jego aromat dowolnie modyfikować na co najmniej dwa sposoby: albo tofu marynować, albo dodać aromatyczną panierkę.
Patent na panierkę: Tofu będzie chrupiące!
Rekordy popularności biją przepisy na chrupiące tofu, którego wykonanie jest banalne i nie trzeba do tego ani specjalnych umiejętności, ani nie trzeba przerażać się widmem zabrudzonej kuchni. Jak zrobić chrupiące tofu? Wystarczy je przed obróbką cieplną obtoczyć w mące ziemniaczanej albo w mące kukurydzianej, która jest sekretem chrupiącego tofu.
Jeśli chcemy uniknąć większego bałaganu w kuchni, warto zaopatrzyć się w foliowy, strunowy woreczek, który bardzo ułatwi proces panierowania.
Polecamy także: Jak zrobić perfekcyjny omlet cesarski?
Sekretem jest marynata!
Chrupiące tofu można wykonać z kostki takiej, jaka akurat jest dostępna w sklepie. A asortyment, zwłaszcza w ostatnim czasie, jest bardzo szeroki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po tofu klasyczne, ale bez trudu można dostać różne warianty smakowe. Oczywiście, można spróbować swoich sił w wykonaniu własnej marynaty. Od czego zacząć? Można - rzecz jasna - ograniczyć się wyłącznie do sosu sojowego, ale warto rozważyć własne warianty smakowe.
Wystarczy sięgnąć po sok z limonki, odrobinę cukru i niewielką ilość tartego lub mielonego imbiru. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą skusić się na wersję pikantną - okrasić tofu chilli: świeżym (bardzo drobno posiekanym), suszonym lub pastą wykonaną z tego warzywa.
Chrupiące tofu: Sposób przygotowania
Aby uzyskać chrupiące tofu, wystarczy produkt pokroić w kostkę (np. wielkości dwa na dwa centymetry) lub w plasterki: wszystko zależy od preferencji co do obróbki cieplnej, ponieważ pierwsza forma lepsza będzie podczas smażenia, a druga do pieczenia.
Kawałki tofu wystarczy zamarynować we własnoręcznie przygotowanym sosie, ale oczywiście, można tę czynność pominąć.
Do woreczka strunowego należy wsypać niewielką ilość mąki ziemniaczanej albo mąki kukurydzianej i dodać do proszku część tofu. Woreczek trzeba szczelnie zamknąć, a następnie potrząsnąć w taki sposób, aby mąka pokryła kawałeczki tofu.
Po wyciągnięciu tofu, należy je usmażyć na patelni z gorącym tłuszczem. Co ważne, nie trzeba go obracać, jeśli w patelni nie będzie bardzo dużo tłuszczu, a tofu będziemy smażyć partiami - wystarczy potrząsać patelnią do zarumienienia.
Jeśli chcemy wersję pieczoną, to należy tofu umieścić na blasze wyłożonej papierem i piec przez kwadrans w temperaturze 180 stopni, po czym tofu, aby było chrupiące, trzeba obrócić i znów piec przez kwadrans.
Tak przygotowane chrupiące tofu można zjadać z dodatkami, np. ugotowanym na sypko ryżem, albo dodać do sałatek lub zjadać sauté.
Chrupiące tofu warto również ozdobić różnymi składnikami: w takiej sytuacji świetnie komponuje się albo sezam (biały lub czarny), albo pokrojona drobno cebula dymka.
Zobacz także:
Jak sprawdzić, czy jajka są zepsute?