Jak zrobić cynamonowe paluszki z chleba tostowego
Czas zapomnieć o manierach przy stole i wyciągnąć ręce po chlebowe paluszki w cynamonowej skorupce. Prosty pomysł, prosty przepis zatem do dzieła. Zamocz, ugryź i powtórz.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 8 kromek chleba tostowego
* 4 duże jajka
* szklanka śmietanki kremówki
* 2 ½ łyżeczek cynamonu
* łyżka cukru
* łyżka ekstraktu waniliowego
* masło do smażenia
* syrop klonowy do polania
Każdą kromkę chleba tostowego potnij na cztery paski. Odłóż na bok.
W dużej misce zmieszaj ze sobą jajka, śmietankę, cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy.
Zamocz w kremie każdy pasek chleba z każdej strony. Zbierz nadmiar mikstury, układaj paluszki chlebowe na dużej blasze bądź talerzu.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj 2-3 łyżki masła. Gdy się rozpuści włóż parę paluszków na gorącą patelnię, dla porządku i łatwości ich przewracania układaj je w rządku. Smaż, aż będą złotobrązowe i chrupiące na brzegach. Podawaj od razu z syropem klonowym! Mniam!
Wskazówki
Suchy chleb, parodniowy będzie jeszcze lepszy, gdyż wchłonie więcej kremu.