Jak zrobić domową mąkę owsianą?
Mąka owsiana to świetna alternatywa dla mąki pszennej. Ma mniej kalorii, obfituje w składniki odżywcze i nie zawiera glutenu. Jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu rewelacyjnie wpływa na trawienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Mąkę owsianą można w prosty sposób zrobić samodzielnie w domu. Będzie wtedy o wiele tańsza niż ta ze sklepowej półki. Jak ją przygotować?
Dlaczego warto sięgać po mąkę owsianą?
Mąka owsiana to zdrowszy zamiennik mąki pszennej. Nie zawiera glutenu, czyli alergizującego białka. Mogą więc sięgać po nią osoby, które go nie tolerują lub chorują na celiakię. Mąka owsiana ma też nieco mniej kalorii od zwykłej (choć 100 g znajduje się ok. 360 kcal), ale ma o wiele więcej błonnika. Dzięki temu pomaga usprawnić procesy trawienne, pobudzić leniwe jelita, a tym samym szybciej pozbyć się wałeczków i zbędnych kilogramów. Zawartość błonnika sprawia, że spożywanie mąki owsianej może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Mąka owsiana obfituje też w inne, cenne składniki odżywcze, m.in. białko, magnez, żelazo, selen, fosfor i mangan. Znajduje się w niej również sporo witamin, np. tiamina (B1), ryboflawina (B2) i kwas foliowy (B9).
Jak zrobić mąkę owsianą?
Mąka owsiana jest niestety droższa od mąki pszennej - jej koszt to ok. 5-7 zł/kg. Można jednak łatwo zrobić domową mąkę owsianą, która będzie tańsza od sklepowej. Wystarczy wykorzystać do tego płatki owsiane. Wsypujemy szklankę płatków do blendera i miksujemy do momentu, aż płatki zostaną zmielone na pył. Mąka gotowa! Ze względu na to, że w płatkach owsianych znajdują się tłuszcze, mąkę należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Zastosowania mąki owsianej
Gotową mąkę owsianą możemy wykorzystać na wiele sposobów. Na jej bazie można przygotować naleśniki, chleb, ciasta, ciasteczka, babeczki czy gofry. Wyroby nabierają wtedy lekko orzechowego smaku. Mąką owsianą można również zagęszczać zupy, sosy i gulasz. Przy pieczeniu ciasta czy ciastek najlepiej zastąpić nią w 20-30 proc. mąkę pszenną.