Jak zrobić domowy ketchup?

Na ogół kupujemy gotowy ketchup. Niemniej, przygotowanie takiego sosu pomidorowego w domowych warunkach to żadna filozofia. Zwłaszcza, jeśli skorzystamy z prostego przepisu według pomysłu Ewy Wachowicz, jurorki programu "Top Chef".

Ketchup
Ketchup123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do zrobienia ketchupu są następujące: 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dorzucamy czosnek. Dodajemy oliwę, ocet i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną, a sos mocno zgęstnieje. Następnie pulpę przecieramy przez drobne sitko lub miksujemy. I wreszcie finalny etap. "Gorący ketchup przełożyć do słoiczka, zakręcić i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Aby przedłużyć trwałość sosu, słoiczek trzeba wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i w ten sposób zapasteryzować" - czytamy w książce "Obiady" Ewy Wachowicz.

"Obiady" to zakończenie mojego tryptyku. Pierwsze były "Sałatki", później "Ciasta". W książce dominuje kuchnia polska, ale ze względu na to, że dużo podróżuję, w przepisach przemycam też nuty indyjskie, tajskie czy chińskie. Są propozycje dla mięsożerców i wegetarian, ponieważ moi czytelnicy i widzowie są różnorodni" - Wachowicz mówi PAP Life o książce, z której pochodzi przepis na domowy ketchup. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

4 sposoby na sos do sałatkiInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas