Jak zrobić ekstrakt z mięty pieprzowej?
Zastąp drogi ekstrakt miętowy, ekstraktem który możesz zrobić we własnym domu. Ekstrakt jest używany do ciast, czekolad, sałatek owocowych, lodów i lukru. Dlaczego nie poszczycić się tak wyszukanym dodatkiem we własnej kuchni. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak go zrobić.
Rzeczy, których potrzebujesz
* świeże liście mięty
* wódka
* pusta butelka z zakrętką
Liście mięty opłucz pod bieżącą wodą. Jeśli są z pojemniczka i gotowe do spożycia po prostu parę listków mięty włóż do butelki. W zależności jak dużą posiadasz butelkę. Na małą przypada 6-7 listków mięty.
Zalej butelkę wódką i zakręć korek. Wódka wykorzystana do ekstraktu nie musi być tą z najwyższej półki. Wystarczy ta z niższej, a efekt będzie identyczny.
Odstaw butelkę na parę miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Od czasu do czasu sprawdź jak wygląda i czy jest już gotowy do użycia.