Jak zrobić frytki z dyni?

Końcem lata, a początkiem jesieni pojawia się na sklepowych półkach i przydomowych ogródkach. Dynia jest kolorowym i zdrowym warzywem o ciekawym smaku. Można z niej przyrządzić pyszną zupę dyniową lub zamarynować. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie wiedzą, co począć z dynią, mamy dla ciebie ciekawą i słodką propozycję. Z takiej propozycji ucieszą się z pewnością dzieci, które uwielbiają frytki. Frytki z dyni mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu, bądź pyszną przekąską. Wskazówki przygotowania frytek z dyni, znajdziesz poniżej.

frytki z dyni
frytki z dyni© Photogenica
frytki dynia
© Photogenica

Produkty, które będą ci potrzebne do przygotowania frytek:

* mała dynia,

* dwie łyżki mąki kukurydzianej,

* dwie łyżki oliwy,

* jedna łyżka papryki lub pieprzu cayenne,

* jedna łyżka czosnku w proszku,

* trzy łyżki startego parmezanu,

* jedna łyżka soli morskiej,

* woda.

frytki z dyni przepis
© Photogenica

Zaczynamy od przekrojenia dyni na pół, wyjęcia pestek i obrania dyni ze skórki. Aby ułatwić sobie obieranie dyni pokrój połówki dyni na ćwiartki. Każdą obraną ćwiartkę pokrój w półcentymetrowe paski. Pokrojoną dynię włóż do miski i zalej zimną wodą, tak aby woda całkowicie je pokrywała. Zostaw je w wodzie na 20-30 minut. Dynię możesz również zostawić na noc i odcedzić ją następnego ranka.

przepis na frytki z dyni
© Photogenica

Odcedź dynię i wytrzyj frytki do sucha ręcznikiem papierowym. Przełóż frytki na tacę i obtocz je w mące kukurydzianej. Następnie polej oliwą, dopraw przyprawami i przemieszaj dynię rękami. Rozciągnij równomiernie na blasze. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 15 minut. W połowie pieczenia przewróć frytki na drugą stronę. Po wyjęciu frytek z piekarnika, posyp je startym serem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas