Jak zrobić frytki z dyni?
Końcem lata, a początkiem jesieni pojawia się na sklepowych półkach i przydomowych ogródkach. Dynia jest kolorowym i zdrowym warzywem o ciekawym smaku. Można z niej przyrządzić pyszną zupę dyniową lub zamarynować. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie wiedzą, co począć z dynią, mamy dla ciebie ciekawą i słodką propozycję. Z takiej propozycji ucieszą się z pewnością dzieci, które uwielbiają frytki. Frytki z dyni mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu, bądź pyszną przekąską. Wskazówki przygotowania frytek z dyni, znajdziesz poniżej.
Produkty, które będą ci potrzebne do przygotowania frytek:
* mała dynia,
* dwie łyżki mąki kukurydzianej,
* dwie łyżki oliwy,
* jedna łyżka papryki lub pieprzu cayenne,
* jedna łyżka czosnku w proszku,
* trzy łyżki startego parmezanu,
* jedna łyżka soli morskiej,
* woda.
Zaczynamy od przekrojenia dyni na pół, wyjęcia pestek i obrania dyni ze skórki. Aby ułatwić sobie obieranie dyni pokrój połówki dyni na ćwiartki. Każdą obraną ćwiartkę pokrój w półcentymetrowe paski. Pokrojoną dynię włóż do miski i zalej zimną wodą, tak aby woda całkowicie je pokrywała. Zostaw je w wodzie na 20-30 minut. Dynię możesz również zostawić na noc i odcedzić ją następnego ranka.
Odcedź dynię i wytrzyj frytki do sucha ręcznikiem papierowym. Przełóż frytki na tacę i obtocz je w mące kukurydzianej. Następnie polej oliwą, dopraw przyprawami i przemieszaj dynię rękami. Rozciągnij równomiernie na blasze. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 15 minut. W połowie pieczenia przewróć frytki na drugą stronę. Po wyjęciu frytek z piekarnika, posyp je startym serem.