Jak zrobić grillowaną kukurydzę?
Grillowana lub gotowana kukurydza w kolbach to przysmak, który przywędrował do nas z USA. W Ameryce to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Warto docenić nie tylko jej walory smakowe, ale także odżywcze. W kukurydzach znajdziemy sporo białka i błonnika pokarmowego. W związku z tym, że rozpoczął się sezon na grillowanie, podpowiadamy, jak przyrządzić pyszną kukurydzę w kolbach na grillu.
Jak przygotować kukurydzę do grillowania?
Kukurydzę dokładnie myjemy. W zależności od naszych upodobań możemy przyrządzić ją z liśćmi lub bez. Po umyciu wkładamy kolby na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu szybciej się upieką.
Jak piec kukurydzę na grillu?
Kolby możemy piec bezpośrednio na ruszcie, jak i na tackach oraz w folii. Polecamy jednak dwie ostatnie opcje, gdyż kukurydza nie będzie wówczas pachniała dymem. Czas pieczenia: od 15 do 20 minut. W trakcie grillowania należy kilka razy obrócić kukurydzę, by upiekła się dokładnie.
Jak podawać grillowaną kukurydzę?
Kukurydza w kolbach najlepiej smakuje ze szczyptą soli i niewielką ilością masła. Polubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Smacznego!