Jak zrobić grillowane żeberka?
Sezon grillowania już w pełni i trudno wyobrazić sobie tej uczty bez pysznych żeberek. Są wyśmienite i praktycznie same rozpływają się w ustach. Z pewnością zaskoczą nawet najwybredniejszego smakosza. Wyjątkowa kompozycja przypraw czyni żeberka idealnymi. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. Choć muszą długo leżeć w marynacie. Poniżej przedstawiam wspaniały przepis na najlepsze żeberka z grilla na świecie. Smacznego!
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 łyżki wyciśniętego czosnku
* 1 duża gałązka kolendry - umyta i drobno posiekana (około 1 szklanka)
* 1 łyżka cukru
* 1 szklanka sosu sojowego
* pół szklanki słodkiego sosu chilli
* 1/4 szklanki oleju
* 1,5 kg żeberek (pokroić na kawałki po 2 żeberka)
W blenderze zmiksuj ze sobą czosnek, kolendrę i cukier. Miksuj tak długo, aż uzyskasz gładką pastę. Dodaj sosu sojowego, słodkiego sosu chilli i oleju (lub oliwy). Miksuj, aż wszystko się ze sobą połączy.
Żeberka włóż do dużego naczynia lub do plastikowego woreczka zamykanego strunowo i zalej marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
Rozgrzej grilla (120 stopni C). Wyciągnij żeberka z marynaty (zachowaj ją na później) i połóż na grillu. Grilluj z obydwu stron aż żeberka zmiękną. Co jakiś czas smaruj je podczas pieczenia marynatą.