Jak zrobić grillowane żeberka?

Sezon grillowania już w pełni i trudno wyobrazić sobie tej uczty bez pysznych żeberek. Są wyśmienite i praktycznie same rozpływają się w ustach. Z pewnością zaskoczą nawet najwybredniejszego smakosza. Wyjątkowa kompozycja przypraw czyni żeberka idealnymi. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. Choć muszą długo leżeć w marynacie. Poniżej przedstawiam wspaniały przepis na najlepsze żeberka z grilla na świecie. Smacznego!

Jak zrobić grillowane żeberka?
Jak zrobić grillowane żeberka?123RF/PICSEL

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 łyżki wyciśniętego czosnku

* 1 duża gałązka kolendry - umyta i drobno posiekana (około 1 szklanka)

* 1 łyżka cukru

* 1 szklanka sosu sojowego

* pół szklanki słodkiego sosu chilli

* 1/4 szklanki oleju

* 1,5 kg żeberek (pokroić na kawałki po 2 żeberka)

W blenderze zmiksuj ze sobą czosnek, kolendrę i cukier. Miksuj tak długo, aż uzyskasz gładką pastę. Dodaj sosu sojowego, słodkiego sosu chilli i oleju (lub oliwy). Miksuj, aż wszystko się ze sobą połączy.

Żeberka włóż do dużego naczynia lub do plastikowego woreczka zamykanego strunowo i zalej marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.

Rozgrzej grilla (120 stopni C). Wyciągnij żeberka z marynaty (zachowaj ją na później) i połóż na grillu. Grilluj z obydwu stron aż żeberka zmiękną. Co jakiś czas smaruj je podczas pieczenia marynatą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas