Jak zrobić idealną masę do makowca?

Makowiec to jedno najpopularniejszych świątecznych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego Wigilii i Bożego Narodzenia. Sekret pysznego makowca to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, a także aromatyczna masa, która powinna rozpływać się w ustach i delikatnie oblepiać ciasto. Podpowiadamy, jak zrobić idealną masę makową, która zachwyci każde podniebienie i sprawi, że twój makowiec zrobi furorę w święta!

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do przygotowania masy

©123RF/PICSEL

Sekretem pysznej i rozpływającej się w ustach masy makowej są składniki oraz sposób jej przygotowania. Szczególnie w święta odpuśćmy sobie oszczędzanie na orzechach i innych produktach z wyższej półki. To dzięki nim twój makowiec będzie doskonały. Oto, czego potrzebujesz do przygotowania masy makowej:

• 500 gramów suchego maku;

• 150 gramów brązowego cukru lub 100 gramów miodu;

• 70 gramów pokruszonych orzechów włoskich;

• kilka kropel olejku migdałowego dobrej jakości;

• dwie łyżeczki tartego cynamonu;

• 100 gramów roztopionego masła;

• trzy łyżki rumu;

• dwa żółtka;

• pięć białek;

• pięć łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy;

• 100 gramów rodzynek.

Podane składniki wystarczą do przygotowania masy na dwie strucle makowe o długości około 40 centymetrów.

Sposób wykonania

©123RF/PICSEL

By makowa masa była doskonała w smaku i w konsystencji, potrzeba trochę umiejętności, ale i cierpliwości. Jej przygotowanie zajmie z pewnością ponad godzinę. Ważne, by postępować krok po kroku według poniższej instrukcji:

1. Zalej mak wrzątkiem lub zagotuj go (około 20 minut).

2. Następnie odstaw do wystygnięcia i odsącz nadmiar wody za pomocą bawełnianej szmatki lub pieluchy.

3. Zmiel mak dwa razy w maszynce używając drobnego sitka.

4. Przełóż mak do dużej miski i dodawaj po kolei wszystkie składniki zaczynając od masła. Od czasu do czasu mieszaj masę.

5. Ostatni składnik masy to białka, które wcześniej należy ubić na sztywną pianę. Na koniec delikatnie wymieszaj całość i odstaw masę do „przegryzienia się”.

Jak nakładać masę na ciasto?

©123RF/PICSEL

Przed rozprowadzaniem masy na ciasto należy ją dobrze schłodzić. Dzięki temu będzie bardziej zwarta, a my sprawniej zwiniemy struclę. Masę należy rozprowadzać równomiernie, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki.

Co zrobić, gdy przygotujemy zbyt dużo masy makowej?

Podczas przygotowywania makowca możemy zrobić zbyt dużo masy makowej. Co wtedy? Nic straconego! Masę makową można przechowywać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrozić. Będzie jak znalazł do następnego makowca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas