Jak zrobić kawę po wietnamsku?
Zbliża się lato. Na upalne, ciepłe dni proponujemy chłodząca kawę z mlekiem po wietnamsku. Nie tylko wspaniale smakuje, ale i orzeźwia. Poznaj bajecznie prosty przepis na rewelacyjną kawę rodem z Wietnamu.
kawa po wietnamsku© Photogenica
Rzeczy, których potrzebujesz
- 1 łyżka ciemno palonej kawy
- 85ml gorącej wody
- 1-2 łyżki mleka skondensowanego
- lód
© Photogenica
Podane proporcje podane są dla jednej osoby. W kawiarce lub ekspresie zaparz mocną, ciemną kawę. Jeżeli nie posiadasz ekspresu ani kawiarki, zaparz kawę w szklance i dobrze przecedź.
© Photogenica
Na dno małych szklaneczek wlej po jednej łyżce mleka skondensowanego. Wlej kawę do szklaneczek, starając się nie zaburzyć mleka na jej dnie. Wlej pozostałą część mleka do szklanki.
© Photogenica
Dodaj parę kostek lodu i podawaj. Podziwiaj jak gęste mleko i kawa mieszają się tworząc niesamowite wzory. Świetna propozycja na popołudniową pogawędkę z przyjaciółką.