Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Zbliża się lato. Na upalne, ciepłe dni proponujemy chłodząca kawę z mlekiem po wietnamsku. Nie tylko wspaniale smakuje, ale i orzeźwia. Poznaj bajecznie prosty przepis na rewelacyjną kawę rodem z Wietnamu.

kawa po wietnamsku
kawa po wietnamsku© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 łyżka ciemno palonej kawy
  • 85ml gorącej wody
  • 1-2 łyżki mleka skondensowanego
  • lód
kawa po wietnamsku
© Photogenica

Podane proporcje podane są dla jednej osoby. W kawiarce lub ekspresie zaparz mocną, ciemną kawę. Jeżeli nie posiadasz ekspresu ani kawiarki, zaparz kawę w szklance i dobrze przecedź.

kawa z lodem
© Photogenica

Na dno małych szklaneczek wlej po jednej łyżce mleka skondensowanego. Wlej kawę do szklaneczek, starając się nie zaburzyć mleka na jej dnie. Wlej pozostałą część mleka do szklanki.

kawa z mlekiem skondensowanym
© Photogenica

Dodaj parę kostek lodu i podawaj. Podziwiaj jak gęste mleko i kawa mieszają się tworząc niesamowite wzory. Świetna propozycja na popołudniową pogawędkę z przyjaciółką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas