Jak zrobić krem przeciwzmarszczkowy z dzikiej róży i miodu?

Środek anti-aging na bazie dzikiej róży i miodu jest doskonały do stosowania na skórę wokół oczu, na zmarszczki mimiczne lub jakiekolwiek inne zmarszczki. Właściwie używam go na całą twarz, szyję i jako krem do rąk. Ponieważ jest nieco lepki, prawdopodobnie najlepiej będzie, jeśli będziecie go używać na noc. Krem zawiera: olej z dzikiej róży (jeden z najlepszych składników do leczenia blizn, zmarszczek i suchej skóry), miód (delikatnie odżywia, nawilża i chroni skórę) oraz olej ze słodkich migdałów (zmiękczający i łagodzący skórę).

Dzika róża właściwości lecznicze
Dzika róża właściwości lecznicze© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

6 łyżek oleju ze słodkich migdałów lub z awokado, 2 łyżki wosku pszczelego, 1/2 łyżki nieprzetworzonego miodu, 2 łyżki oleju z nasion dzikiej róży, opcjonalnie: około 3 kropli eterycznego olejku lawendowego

Olej ze słodkich migdałów właściwości
© Photogenica

W pojemniku żaroodpornym (lub puszce, aby potem nie trzeba było jej myć) połącz wosk pszczeli i olej ze słodkich migdałów. Włóż pojemnik lub puszkę do małego garnka wypełnionego wodą na wysokość kilku centymetrów. Dzięki temu uzyskamy coś na kształt bojlera. Nigdy nie rozpuszczamy wosku pszczelego bezpośrednio na ogniu, gdyż ogrzewany w ten sposób jest łatwopalny.

Olej z nasion dzikiej róży
© Photogenica

Kiedy wosk pszczeli się rozpuści, zdejmujemy go z ognia i lekko przestudzamy. Dodajemy miód i mieszamy przez minutę. Kiedy dodajemy miód do substancji olejowych, trzeba je długo mieszać, aby uniknąć grudek w produkcie końcowym.

Następnie dodajemy olej z nasion dzikiej róży. Dodajemy go na końcu, gdyż jest to delikatny olej, który powinien być przechowywany w lodówce, a nie chcemy go przegrzać. Na sam koniec można dolać kilka kropli eterycznego olejku lawendowego.

Syrop z miodu i dzikiej róży zastosowanie
© Photogenica

Znów dokładnie wymieszaj i pozostaw miksturę do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć. Następnie znów mieszaj, mieszaj, mieszaj! Mieszanka zrobi się kremowa i matowa. Przełóż ją łyżką do szklanego słoika. Z tego przepisu otrzymamy 50 g opakowanie kremu.

Zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Termin przydatności do spożycia to kilka miesięcy, ale prawdopodobnie zużyjesz ten krem dużo szybciej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas