Jak zrobić nalewkę imbirową?

Imbir jest ceniony nie tylko ze względu na doskonały smak, których zapewnia potrawom, ale także, a może przede wszystkim, za szereg cennych właściwości zdrowotnych. Pomaga między innymi pozbyć się uporczywych problemów trawiennych, migreny, przeziębienia i grypy, łagodzi pierwsze oznaki zespołu przedmiesiączkowego bóle mięśni kości i stawów oraz zapewnia zdrowie jamy ustnej i odpowiednie krążenie krwi. Można go stosować w formie świeżej lub sproszkowanej, albo też pić pyszną nalewkę sporządzoną na jego bazie. Przepis znajdziecie poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do wykonania nalewki imbirowej:

©123RF/PICSEL

8 filiżanek wolnej od chloru wody

- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

- ½ szklanki suszonego i zmielonego imbiru

- ½ łyżeczki soli morskiej

- 3-5 cm kawałek świeżego imbiru (obranego i pokojonego)

- ½ szklanki cukru

Sposób przyrządzania nalewki:

©123RF/PICSEL

1). Wlej 8 filiżanek wody do garnka. Dodaj drobno pokrojony korzeń imbiru, wsyp ½ szklanki cukru oraz ½ łyżeczkę soli i zamieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, aż do momentu wrzenia.

2). Po zagotowaniu odczekaj jeszcze 5 minut, aż do momentu, w którym wyraźnie poczujesz zapach imbiru.

3). Gdy mieszanina już się zagotuje, zdejmij garnek z palnika i wlej odrobinę zimnej wody. Następnie dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz zmielony imbir.

4). Następnie przelej całą zawartość garnuszka do szklanego słoika, zakręć go i upewnij się, że ma szczelną przykrywkę. Całość dobrze zamieszaj i odstaw na bok.

Sposób przyrządzania nalewki:

©123RF/PICSEL

5). Mieszanina powinna postać przez około 2-3 dni, aby wytrącił się gaz. Po trzech dniach mieszankę imbirową należy wstawić do lodówki.

6). Po zdjęciu pokrywy, mieszanka powinna bąbelkować i syczeć tak jak coca-cola po odkręceniu zakrętki.

W trakcie fermentacji konieczne jest mieszanie nalewki. (Najlepiej co jakiś czas).

7). Finalny produkt powinien być gazowany oraz mieć zapach imbiru.

8). Jeśli okaże się, że napój jest zbyt mocno gazowany, może to spowodować eksplozję na zewnątrz naczynia. Zatem należy zachować szczególną ostrożność.

9). Teraz tylko wystarczy przecedzić napój, włożyć go do lodówki i tam przechowywać.

10). Napój podajemy na zimno. Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas