Jak zrobić nalewkę z korzenia kozłka lekarskiego?

Korzeń kozłka od dawna stosowany jest w celu poprawienia jakości wypoczynku i snu. Wiele osób używa go także w ciągu dnia, aby poprawić sobie samopoczucie. Dlaczego nalewka zamiast kapsułek? Ponieważ nalewki nie wymagają długiego trawienia, zaczynają więc działać na organizm w ciągu kilku minut. Gdy przyjmuje się je w postaci kapsułki, organizm potrzebuje znacznie więcej czasu, aby przyswoić składniki odżywcze. Herbaty są często dobrym rozwiązaniem, ale w niektórych przypadkach, nie wszystkie dobroczynne elementy są rozpuszczalne w wodzie. Wówczas to alkohol jest uważany za lepsze rozwiązanie. Korzeń kozłka zawiera flawonoidy, które nie są rozpuszczalne w wodzie, więc lepiej przyjmować go pod postacią nalewki.

Korzeń kozłka lekarskiego właściwości
Korzeń kozłka lekarskiego właściwości© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

*1 część korzenia suszonego kozłka lekarskiego (około 1/2 szklanki)

* około szklanka wódki

Korzeń kozłka lekarskiego zdrowie
© Photogenica

Napełnij słoik do połowy pokrojonym korzeniem kozłka lekarskiego. Zalej go wódką, uzupełniając całą przestrzeń w naczyniu, a następnie przykryj wieczkiem i dobrze wymieszaj. Wpisz datę przygotowania nalewki - będziesz wiedzieć dokładnie, od jak dawna przygotowujesz nalewkę.

Nalewka z korzenia kozłka lekarskiego przepis
© Photogenica

Umieść słój w ciemnym miejscu, gdzie jest stosunkowo ciepło. Pozostaw na 3 do 5 tygodni. Wstrząsaj od czasu do czasu.

Korzeń kozłka właściwości lecznicze
© Photogenica

Gdy napój będzie gotowy, przecedź go przez gazę, upewniając się, aby wycisnąć najwięcej płynów, jak to możliwe. Wlej płyn do czystego pojemnika i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nalewka z korzenia kozłka lekarskiego dawkowanie
© Photogenica

Dawkowanie: Zacznij od 1/4 łyżeczki, biorąc dodatkową dawkę po upływie 30 minut, w razie potrzeby. Inne źródła zalecają pół łyżeczki lub całą łyżeczkę przyjmowaną trzy razy na dobę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas