Najlepsze warzywa i owoce na nadciśnienie. Działają lepiej niż ograniczenie soli
Z nadciśnieniem tętniczym zmaga się już nawet co trzeci Polak, a większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Tymczasem schorzenie określa się mianem "cichego zabójcy serca". Zbyt wysokie ciśnienie uszkadza naczynia krwionośne, przyczynia się do miażdżycy tętnic i grozi zawałem lub udarem. Może też uszkadzać nerki i narząd wzroku. Dlatego tak ważne jest nie tylko regularne mierzenie ciśnienia i kontrole u lekarza, ale też zmiana diety i stylu życia. Okazuje się, że niektóre owoce i warzywa są niezwykle skuteczne w profilaktyce i zwalczaniu nadciśnienia tętniczego.

Spis treści:
Sód i potas, czyli duet idealny dla zdrowia serca i nerek
Sód i potas to dwa kluczowe minerały, które jeśli pozostają we właściwych proporcjach względem siebie, to zapewniają dobrą pracę układu krążenia i nerek. Potas wspiera nerki w usuwaniu nadmiaru sodu i łagodzi napięcie naczyń krwionośnych. Dzięki temu ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca.
Potas najskuteczniejszym sposobem na walkę z nadciśnieniem?
Wyniki najnowszych badań opublikowano w czasopiśmie American Journal of Physiology-Renal Physiology. Ich autorzy odkryli, że włączenie do diety produktów bogatych w potas może być nawet skuteczniejsze w obniżaniu ciśnienia niż ograniczanie soli. Naukowcy z University of Waterloo w Kanadzie poszukują optymalnych ilości potasu i sodu w organizmie uwzględniających wiek i płeć. Okazuje się bowiem, że nadciśnieniem są bardziej zagrożeni mężczyźni, a tendencja wyrównuje się dopiero po 50. roku życia u obu płci. U kobiet momentem przełomowym jest menopauza. Badacze podkreślają, że przyczyną coraz częściej występującego nadciśnienia w społeczeństwach rozwiniętych jest zmiana diety i stylu życia. Podkreślają, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu ludzie jedli więcej warzyw i owoców, a znacznie mniej żywności wysokoprzetworzonej, która jest bogata w sód. Powrót do bardziej naturalnego jedzenia może być skuteczną profilaktyką nadciśnienia.

Jakie owoce i warzywa jeść, by obniżyć ciśnienie krwi?
Naukowcy z University of Waterloo przekonują, że włączenie do diety bananów, które są jednym z najlepszych źródeł potasu, może skutecznie obniżać ciśnienie krwi. Ze względu na kaloryczność oraz wysoki indeks glikemiczny tych owoców warto jednak stosować różnorodne produkty zawierające ten pierwiastek. Najwięcej potasu znajdziemy też w morelach i awokado, kiwi, porzeczkach, ananasie i grejpfrutach. Wśród warzyw najlepszymi źródłami tego minerału są ziemniaki, pomidory, korzeń pietruszki, szpinak, buraki i biała fasola.
Źródło:
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/blood-pressure-banana-lower-salt-b2736276.html
https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nadcisnienie-wiecej-warzyw-i-owocow/