Jak zrobić oczyszczający pudding ryżowy?
Pudding ryżowy to jedyne w swoim rodzaju rozwiązanie, które może być wykorzystane do utraty wagi i oczyszczenia organizmu. Produkt ten otacza ściany jelita, tym samym zmniejszając stan zapalny. Jak przygotować taki pudding? Dowiesz się z naszego artykułu.
Pudding ryżowy zawiera nie tylko ogromne ilości witamin (E, B, PP), lecz także masę makro i mikroelementów (fosfor, wapń, żelazo, sód, mangan). Ponadto w puddingu znajdziemy niezbędne dla ludzkiego organizmu aminokwasy, takie jak leucyna, metionina czy tryptofan. Jest on również korzystny na układ sercowo -naczyniowy. Przygotowany pudding na bazie ryżu pozwoli delikatnie oczyścić ciało, ale też stracić kilka dodatkowych kilogramów.
Jak przygotować pudding?
Pół szklanki ryżu wypłucz, a następnie namocz. Ryż mocz przez całą noc w zimnej wodzie. Zalej go 2-2,5 litrami zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż ryż zacznie się rozpadać. Nie zapomnij mieszać ryżu, aby się nie przypalił. Nie przykrywaj gotującego się ryżu pokrywką, niech nadmiar ody odparuje.
Po 2-25 godzinach gotowania, zblenduj ryż z dodatkiem 50g cukru, szczyptą soli i odrobiną wody. Zagotuj pudding. Rankiem na pół godziny przed posiłkiem wypij szklankę puddingu zmieszanego z jedną łyżka mąki gryczanej oraz szczyptą cynamonu.